Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Politika linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Politika képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: politika.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 73 db
 Magyar Demokrata Fórum

Magyar Demokrata Fórum

A magyar társadalom a nyolcvanas évek végére eljutott az önálló társadalomszervezés kiáltó hiányának a felismeréséig. A különféle társadalmi mozgalmaknak, szervezeteknek és egyesületeknek ezt a hiányt most pótolniuk kell. A Magyar Demokrata Fórum szervezői a mozgalom jellegét és főbb céljait Alapítólevelűkben rögzítik. A Magyar Demokrata Fórum 1987. szeptember 27-én jött létre a Lakiteleken megtartott tanácskozás mintegy százhatvan résztvevőjének akaratából. A mozgalom forrása e tanácskozás és az annak nyomán elfogadott Lakiteleki Nyilatkozat. A találkozó összehívásának és a nyilatkozat kibocsátásának az alapját az a közös gondolat adta, hogy a magyar társadalomnak jó és rossz sorsában, de kiváltképpen a magyarság veszélyeztetettsége idején, a társadalmi válságok közepette: - szüksége van az erők összefogására egy széles körű szellemi koalícióban ; szüksége van olyan folyamatosan működő fóruntra, amely lehetőséget nyújt a társadalomépítő, a bíráló gondolat és vélemény szabad kinyilvánítására.

'Szélső-közép' politika

'Szélső-közép' politika

A 'szélső-közép' fogalmát leiró és objektiv értelemben használjuk. A 'szélső-közép' magatartást a közép-jobb és a szélső-jobb magatartás között elhelyezkedő politikai (de nem csak politikai!) világkép egyenes folyományának látjuk. E 'szélső-közép' terminussal továbbá ki akarjuk fejezni, hogy esetében öntörvényű és autochton politikai attitüddel van dolgunk, amelyik nem véletlenül és nem egyes politikusok sanda számitásai alapján táncol ki szakadatlanul a jobbközép számára egyébként kötelező keretek közül. De ki akarjuk fejezni e terminussal azt is, hogy a 'szélső-közép', azzal hogy önálló politikai pozició, a szélsőjobb-bal (illetve egy lehetséges más esetben, a szélsőballal) sem azonos.

A Fidesz a BKV-botrányok politikai felelőseire kíváncsi

A Fidesz a BKV-botrányok politikai felelőseire kíváncsi

Arra kéri a Fidesz a rendőrséget, hogy nevezze meg a politikai megrendelőit és találja meg a politikai felelőseit a BKV-val összefüggő botrányos ügyeknek. Wintermantel Zsolt, az ellenzéki párt fővárosi képviselője ezt arra reagálva mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a rendőrség őrizetbe vette Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját.

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
A Fidesz stratégiája egyszerű, mint egy vonal

A Fidesz stratégiája egyszerű, mint egy vonal

Nyugodt, unalmas kampányra készül az ellenzéki párt, amelyben fontos szerep jut majd a világhálónak. Február első hetében tartja majd Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédét, amely minden évben a politikai szezonkezdet legnagyobb médiaeseménye.

A magyar politikai rendszer kilátástalansága

A magyar politikai rendszer kilátástalansága

Itt a válság és végre talán észhez térít bennünket. Immár néhány éve azzal foglalkozunk, hogy gazdasági reformjavaslatokat gyártunk: hány kulcsos legyen az adó, a GDP hány százalékára kell leszállítani az állami újraelosztást, mennyire csökkentsük a munkát terhelő járulékokat. Most azonban a szócséplésnek véget kéne vetni, tenni kéne valamit. Képesek vagyunk erre? Vajon eddig az volt-e a gond, hogy nem tudtunk megfelelő terveket készíteni vagy az, hogy nem volt, aki végrehajtsa azokat és nem volt nép, amelyik elfogadná őket? Terv készült annyi, mint égen a csillag, egymásnak ellentmondó is. Jelezvén, többféleképpen el lehet jutni a végcélhoz, egy stabil és versenyképes társadalomhoz. Mégsem valósult meg egy sem. Nem is valósulhatott, mert nem az okozatot kell megjavítani, hanem az okot kell megszüntetni. Nem gazdasági reformra van szükség, hanem politikaira és társadalmira, annak aztán meglesznek a gazdasági vetületei is. A jelenlegi politikai elit képtelen megújulni és megfelelő útra terelni az országot, a nép meg csak a szakadékba követi a vezetőit a hegyre fel nem, mert az fárasztó.

A marketing eszközei

A marketing eszközei

A modern politikai marketingben még használatos hagyományos módszerek, pl. a politikai hirdetések és annak eszközei; a plakátok ragasztása, a molinók (textilre írt jelszavak) kifeszítése, a szórólapok postaládába dobálása stb. csak egy jelentős előkészületi munka után és a modern politikai módszerek, eszközök együttes használatával lehetnek hatékonyak.

A múltra is rászáll a politika

A múltra is rászáll a politika

A társadalom a kapitalizmus és a szocializmus előnyeinek egyesítését várta az MSZP-től 1994-ben - nem sikerült. Az elmúlt húsz évben a történészeket leginkább a politika akarta tévútra vinni. Interjú Földes Görggyel.

A politika összetevő mozzanatai

A politika összetevő mozzanatai

Célunk nem a politika definiálása, hanem a fogalom tartalmának és összetevőinek az elemzése. Ezért meg sem kíséreljük a politika definícióinak leltározását. Annyit azért ki kell emelni, hogy a politika, a politikai tevékenység fogalma az államelméleti és a politikaelméleti irodalomban többnyire a hatalmi viszonyokhoz kötődik, elsősorban az államhatalomhoz, az állami tevékenység befolyásolásához, az állami ügyekben való részvételhez. A politika a hatalom megszerzésére irányuló tevékenység, eszköz jellegű a hatalomhoz képest. Általában elfogadott az is, hogy a politikai tevékenység csoportok, rétegek, közösségek, de elsősorban nagy társadalmi rétegek közötti viszonyok kezeléséhez kötődik, és célja - a hatalom megszerzésén túl - valamely osztály, réteg, csoport érdekeinek érvényesítése mások érdekeivel szemben.

Aba nem érzett politikai nyomást

Aba nem érzett politikai nyomást

A BKV-t 1993 és 2006 között irányító Aba Botond szerdai, fővárosi szakbizottsági meghallgatásán azt mondta: vezetése alatt semmilyen utasítást vagy kérést nem kapott a városvezetéstől foglalkoztatási ügyekben, azokban maga döntött.

Hirdetés
Antall József (1990-1993)

Antall József (1990-1993)

A diploma megszerzése után Antall a Magyar Országos Levéltárban, majd a Pedagógiai Tudományos Intézetben dolgozott. 1955-ben az Eötvös József Gimnáziumban kezdett tanítani, ahol a forradalmi bizottság élére került 1956 októberében. Részt vett a kisgazdapárt újjászervezésében és a Keresztény Ifjú Szövetség megalapításában. A forradalmat követően többször őrizetbe vették, bár továbbra is taníthatott. 1957-ben a Toldy Ferenc Gimnáziumban tanított tovább, ám 1959-ben politikai magatartása miatt végleg eltiltották a pedagógusi pályától. Ezt követően két évig könyvtárosként dolgozott. 1963-ban a Magyar életrajzi lexikonba ő írja meg nyolcvan orvos életrajzát, s ekkor ismeri fel, hogy a gyógyítás története fontos, és részben feldolgozatlan tudományos téma. Az 1964-ben megnyílt Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban előbb mint tudományos kutató dolgozik, majd igazgatóhelyettes, 1974-től pedig igazgatója az intézetnek (felettese Schultheisz Emil volt előbb főigazgatóként, majd egészségügyi miniszterként). Több száz orvostörténeti publikációja jelent meg, s számos művet lektorált, szerkesztett. Elsősorban Benedek István orvostörténeti köréhez, a Hiúzokhoz kapcsolódott.

Az egyik belga miniszter újfent ittasnak látszott

Az egyik belga miniszter újfent ittasnak látszott

A minisztereknek méltósággal kell ellátniuk a rájuk ruházott tisztséget - hangsúlyozta Yves Leterme belga miniszterelnök, miután beszélgetést folytatott Michel Daerdennel, társadalmi integrációs és nyugdíjkérdésekkel megbízott miniszterével, aki többek meglátása szerint ittasan szólalt fel csütörtökön a szenátusban. A franciaajkú vallon népközösséghez tartozó, szocialista párti Michel Daerden régóta a belga politika bohócának számít. A Youtube fájlmegosztó portálon számtalan videóklip található, amelyek tanúsága szerint szemmel láthatóan erősen illuminált állapotban jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Az EU intézményei és egyéb szervei

Az EU intézményei és egyéb szervei

Az EU egyedülálló intézményi struktúrával rendelkezik: A tagállamok és az EU vezetői az Európai Tanács keretében határozzák meg az átfogó uniós prioritásokat. A Európai Parlament közvetlenül megválasztott képviselői az európai állampolgárokat képviselik. Az EU egészének érdekeit az Európai Bizottság képviseli, amelynek tagjait a tagállami kormányok nevezik ki. A tagállami kormányok érdekképviseleti intézménye az Európai Unió Tanácsa.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője...

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője...

Catherine Ashton, az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője a jövő hét elején magához kéreti a Kongói Demokratikus Köztársaság EU-nagykövetét, és "nagyon erős hangú üzenetet ad át neki", miután Kinshasában nemkívánatos személynek nyilvánították az afrikai rezsimet bíráló Karel De Guchtöt, a humanitárius segítségnyújtásért felelős EU-biztost. Az EU-biztos - korábbi belga külügyminiszter - tavaly december 16-án azt mondta az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, hogy az unió évente több tízmillió eurót pumpál Kongóba, de az ottani politikai színtéren nincs megfelelő partner ahhoz, hogy a pénzt hatékonyan használják fel.

Az európai távközlés éve

Az európai távközlés éve

Az idei esztendő az európai távközlési politika sikeréről szólt, miközben idehaza tömegével vesztettek ügyfeleket a mobilszolgáltatók, botrány botrányt kísért a digitális átállás kapcsán, tízéves lett a Vodafone és komolyat bakizott a T-Mobile.

Bajnai Gordon ( 2009-2010)

Bajnai Gordon ( 2009-2010)

1991-ben a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakán szerzett diplomát. 1991 és 1993 között a Creditum pénzügyi tanácsadó cég munkatársa volt. 1993-ban, Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál volt szakmai gyakorlaton, majd az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt. tanácsadójaként dolgozott. 1995-től a CA-IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, 1999-től vezérigazgató-helyetteseként közreműködött több nagy cég tőzsdére vitelében. 2000-2005-ben a Wallis Rt. vezérigazgatója volt. Közben, 2001-2004 között részt vett a Graboplast Rt., 2003-2005 között a Rába Rt. igazgatóságának munkájában. 2005 óta a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke, a Zwack Rt. felügyelő bizottságának tagja, a Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsának tagja. 2003-ban a Menedzserek Országos Szövetsége az Év fiatal menedzserének választotta. 2006. július 1-je óta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos. Önkormányzati és területfejlesztési miniszter: 2006.06.09.

Bajnai: tartható a 2010-es büdzsé

Bajnai: tartható a 2010-es büdzsé

Tartható lesz a 2010-es költségvetés, de ehhez a mostani szigorú költségvetési politikát kell folytatni az országban - mondta Bajnai Gordon csütörtökön a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) tett látogatását követően tartott sajtótájékoztatón.

Bíró Zoltán szerint az MDF-ben...

Bíró Zoltán szerint az MDF-ben...

Bíró Zoltán, az MDF alapítója szerint az MDF és az SZDSZ választási szövetsége teljes politikai és erkölcsi züllést jelent. Az infoRádióban nyilatkozó irodalomtörténész reméli, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon két párt politikusai együtt sem tudják elérni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottságot.

Tuti menü