Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Politika linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Bokros - Hatalmas [2. oldal]
részletek »

Politika képes leírás: Bokros - Hatalmas [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: politika.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 73 db
Bokros-koktél

Bokros-koktél

Gyűjtőpárt lenne az MDF, mint a daliás rendszerváltó időkben. Apró különbség, hogy most nem a különféle antikommunista irányzatok, a népiek, a kereszténydemokraták és a nemzeti szabadelvűek képviselőit igyekszik a párt egy zászló - modern, európai konzervativizmus - alá terelni, hanem az utóbbi évek politikai küzdelmeinek hajótörötteit venné fel rozoga hajójára, ahonnan előzőleg kidobálta a fenti három irányzat maradék híveit. Sportnyelven: begyűjti a lepattanókat. Kik is ők?

Boross Péter (1993-1994)

Boross Péter (1993-1994)

1956-os tevékenysége után csak a rendszerváltáskor vált újra politikailag aktívvá. Antall József kormányában először a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt (1990. május és július között), majd a Magyar Köztársaság Információs Hivatala és Nemzetbiztonsági Hivatala vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter (röviden titokminiszter), egészen 1990 decemberéig, amikor a lemondott Horváth Balázs helyét vette át a Belügyminisztériumban és így Antall József helyettese lett. Csak 1992-ben lépett be a Magyar Demokrata Fórumba. 1993-ban beválasztották a párt országos elnökségébe, a párt alelnöke lett 1995-ig. Antall József 1993. december 12-én bekövetkezett halála után az Országgyűlés Magyarország miniszterelnökévé választotta, mely posztot az MDF 1994-es választási vereségéig viselt. Ezen a választáson az MDF budapesti területi listáján szerzett mandátumot. Képviselősége alatt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. 1996-ban újra az MDF alelnöke lett, az MDF-frakció szakadásakor az anyapártban maradt, de lemondott a bizottsági elnöki posztjáról. 1998-ban nem jutott be az Országgyűlésbe. 1999-ben nem indult újra a párt alelnöki posztjáért, az országos elnökségből 2003-ban vált ki. A 2006-os országgyűlési választáson pártja Pest megyei területi listáját vezette és újból bejutott az Országgyűlésbe. Mandátumáról 2009. február 1-jei hatállyal lemondott.

Brüsszel: éles vita

Brüsszel: éles vita

Hat újabb biztosjelölti meghallgatást tartottak csütörtökön az Európai Parlamentben, de ezeknél talán nagyobb figyelem övezte a fokozódó politikai vitát egyes jelöltek alkalmasságáról. A nagy frakciók közti nézeteltérés tárgyát elsősorban a bolgár és a még sem hallgatott szlovák biztos viselt ügyei képezték. Miután a szocialista frakció több tagja már korábban pellengérre állította Rumjana Zseleva bolgár külügyminisztert hiányosnak ítélt vagyonnyilatkozata és más problémák miatt, csütörtökön a kereszténydemokrata Európai Néppárt vette össztűz alá a szlovák Maros Sefcovicot egy romaellenes kijelentéséért. Joseph Daul, a néppárti frakcióvezető elfogadhatatlannak minősítette Sefcovicnak azt az öt évvel ezelőtt tett megjegyzését, miszerint a romák élősködnek a szlovák állam szociális intézményein.

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
Centrum Párt

Centrum Párt

A magyarországi politikatörténet nélkülözi a centrum pártokat, ugyanakkor már a 19. században létezett a centrista gondolkodás. Mit is rejt a centrum-politizálás, avagy a centrista gondolkodás fogalma? Nincs különösebben nehéz dolgunk a definiálással, mihelyt a centrum kifejezést értelmezzük. Centrum magyarul közép. Tehát a centrum-politizálás azt jelenti, hogy középről, vagyis mindentől és mindenkitől egyenlő távolságból szemléljük a körülöttünk lévő világot, értelmezzük és értékeljük a körülöttünk zajló folyamatokat. Elfogadjuk a tőlünk bármilyen irányban megmutatkozó értékeket, illetve elutasítjuk a bárhol megszülető, a mi értékítéletünkkel nem egyező gondolatokat, cselekedeteket.

Ciki magyarnak lenni?

Ciki magyarnak lenni?

Magyarországon politikai pártállást látunk a trikolórban, a Turul és az árpádsáv létét pedig egyenesen megkérdőjelezzük. A politikai hidegháború mára életveszélyessé vált, a Biblia alapvetően nem ?támogatja? a nemzeteket, és megérett az idő a Magyar Büszkeség Házának megalapítására ? gondolatok egy konferenciáról.

Családbarát politika, vagy a vég

Családbarát politika, vagy a vég

Húsz év alatt húsz százalékkal nőtt az aktívakra jutó időskorú eltartottak száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A helyzet évről évre rosszabb, hiszen míg 1990-ben a gyerekek száma 30 százalékkal meghaladta az idősekét, ma már a 65 év felettiek vannak többségben. Ha a következő években a kormányzat nem változtat a családpolitikán, beláthatatlan gazdasági következmények várhatók.

Dávid Ibolya: 2009 a politikai paktumok  éve volt

Dávid Ibolya: 2009 a politikai paktumok éve volt

Véget ért a hét évig tartó szocialista kalandorpolitika egyik fejezete, de a populista politika továbbra is virágzik a romokon. A huhogók és ellendrukkerek minden aknamunkája ellenére is, az MDF-nek helye és létjogosultsága van a demokratikus értékekhez ragaszkodó, józan, felelős konzervatív politikában.

Dr. Suba László - Vámospércs

Dr. Suba László - Vámospércs

Ezen az oldalon megismerkedhet, és bepillantást nyerhet egy politizáló orvos mindennapjaiba és gondolataiba. Tájékozódhat képviselői tevékenységemről, valamint elmondhatja véleményét, javaslatát is. A Vámospércsen eltöltött több, mint húsz év alatt, kialakult bennem a város iránti szeretetem, aminek köszönhetően a második otthonommá vált a település. Részese lettem lakói mindennapi életének, örömeinek és bánatának. Egyre erősebbé vált bennem a szándék, hogy orvosi munkámon túl tegyek valami mást is, valami többet, a vámospércsiekért, a hajdú-bihariakért és egész magyar nemzetünk valamennyi tagjáéért.

Együtt 2014

Együtt 2014

Küldetésünk: Az érték- és utatvesztett, mély válságba zuhant Magyarország előtt csak egyetlen út áll: az összefogás. Összefogás a közmegegyezésért, közös értékekért és közös célokért, a legfontosabb nemzeti közös nevezők meghatározásáért, melyre az elmúlt két évtized örökségét meghaladó, hiteles politika épülhet. Összefogás a jó kormányzásért, demokratikus hagyományaink védelméért, nemzeti közösségünkért, melynek éppúgy alapja a magántulajdon védelme, mint a jogállamiság és szolidaritás. Összefogás a változás legfőbb akadályát jelentő kormány leváltásáért. Összefogás Magyarországért, a demokráciáért.

Hirdetés
EU-tagállamok

EU-tagállamok

Az Európa 2020 stratégia sikere nagymértékben függ attól, hogy az uniós tagállamok képesek-e szerepüket betölteni a következő területeken: a növekedésösztönzéshez szükséges reformok tagállami szinten történő végrehajtása - többek között a kutatási beruházások növelése és a foglalkoztatottság javítása érdekében; együttműködés a Bizottsággal a hét kiemelt kezdeményezés megvalósítása céljából.

Európai politikai rendszerek

Európai politikai rendszerek

"A történetírásban nagyjából kétfajta publikációt tudnék megkülönböztetni. Az egyik a könyv, tanulmány, többnyire egyéni teljesítmény valamilyen téma vonatkozásában. Ez válik általában a szerző dicsőségére, ettől lesz PhD-doktor vagy akadémiai doktor, ezért irigylik a kollégák. A másik jóval kevésbé egy személyhez kötött, az anyaggyűjtemény, kronológia, archontológia, bibliográfia, forráskiadvány. Talán nem mindig, de az biztos, hogy számos esetben több munkát, több fáradságot, több ismeretet kíván meg az előbbi műfajnál. Ennek még nincs semmi dicsősége, ezért nem szokás elismerést kapni, csak kritikát, netán még hosszú idő elmúltával is.

Ezt hozhatja 2010 a politikában

Ezt hozhatja 2010 a politikában

Vajon megtörténik a beharangozott teljes átrendeződés, vagy a Fidesz ismét elrontja a hajrát? Hozza a Jobbik az EP-eredményt, netán előzi az MSZP-t? Dávid Ibolya továbbra is elszívja a parlamenti levegőt a nálánál arra sokkal érdemesebbektől? Így látja egy kommunikációs hallgató.

Fidesz

Fidesz

1988. március 30-án 37 egyetemista fiatal új szervezetet alakított a Bibó Szakkollégiumban. A kezdeményezés célja egy új, önálló, független ifjúsági szövetség létrehozása volt, amely a politikailag aktív radikális reformer ifjúsági csoportokat és embereket tömöríti. A Fiatal Demokraták Szövetségének keresztelt tömörülés alternatívát kívánt jelenteni a KISZ-szel szemben, bár működésüket alapvetően úgy definiálták: nem valami ellen, hanem valami érdekében óhajtanak politizálni és remélik, hogy ehhez partnerekre találnak a várhatóan tovább differenciálódó ifjúsági politikai intézményrendszerben. Az alapszabály szerint csak 16 és 35 év közöttiek lehettek tagjai a szövetségnek, és kritérium volt az is, hogy nem lehettek más politikai ifjúsági szövetség tagjai. Bár a rendőrség már a megalakulást követő héten figyelmeztette a Fidesz öt alapítóját, hogy tevékenységük illegális szervezet létrehozására irányul, ennek ellenére 1988 április végén már 400 fős nagygyűlést tudtak tartani, amelyen számos helyi Fidesz-csoport deklarálta megalakulását. A résztvevők elhatározták, hogy a szervezet ősszel megtartja első kongresszusát.

Gazdasági kormányzás

Gazdasági kormányzás

A válság számos európai országban alapvető problémákra és fenntarthatatlan tendenciákra világított rá. Egyértelművé tette azt is, hogy az egyes uniós gazdaságok mennyire egymásra vannak utalva. A problémák megoldása, valamint a növekedés és a foglalkoztatás fellendítése érdekében fokozni kell az uniós gazdaságpolitikai koordinációt.

Gazdaságpolitikai fordulathoz politikai fordulatra van szükség

Gazdaságpolitikai fordulathoz politikai fordulatra van szükség

Varga Mihály szerint az elhibázott MSZP-s gazdaságpolitika következménye az, hogy 14 éves negatív rekordot döntött meg a működő tőke kivonása Magyarországról. A Fidesz alelnöke hétfőn Budapesten hangsúlyozta: ez veszélyezteti a kilábalást a magyar gazdaság válságából.

Gyurcsány Ferenc (2004-2009)

Gyurcsány Ferenc (2004-2009)

Gyurcsány Ferenc 1961. június 4-én született Pápán. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán 1984-ben tanári, az egyetem közgazdaságtudományi karán 1990-ben közgazdász diplomát szerzett. 1983 és 1988 között a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) pécsi városi bizottságának titkára, 1988-1989-ben a KISZ KB Egyetemi-Főiskolai Tanácsának elnöke, 1989-ben a KISZ KB titkára, majd az ebből alakult Demokratikus Ifjúsági Szövetség alelnöke volt. 1990-től a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársaként dolgozott, majd az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt. igazgatója lett. 1992-ben megalapította és 2002-ig vezérigazgatóként vezette az Altus Befektetési Rt-t. 2002-2003-ban az Altus felügyelő bizottságának elnöke és Medgyessy Péter kormányfő stratégiai főtanácsadója. 2003. május 19-től gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. 2004 Miniszerelnök egészen 2009-ig.

Hatalmas politikai kár érte Rumjana Zselevát

Hatalmas politikai kár érte Rumjana Zselevát

Felmentheti az ellene felhozott vádak alól Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelöltet egy dokumentum, amelyen Ljudmila Petrova igazságügyminiszter-helyettes aláírása szerepel. A New Europe című hetilapban közölt dokumentum tanúsága szerint a humanitárius segélyezési és válságkezelési tárca élére jelölt bolgár külügyminiszter nem vétett a bolgár törvények ellen, mert pénzügyi érdekeltségeit bejelentette a bolgár hatóságoknak és az Európai Parlamentnek is - közölte pénteken a BTA bolgár hírügynökség.

Tuti menü