Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Politika linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Hikszosz - Média [3. oldal]
részletek »

Politika képes leírás: Hikszosz - Média [3. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: politika.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 73 db
Hikszosz

Hikszosz

A hikszosz az emblémát vagy címert mintegy bekeretező hat latin szó egybeolvasott kezdőbetűjének fonetikus átirata. Annak a hat tevékenységnek a megjelölése, amely nélkül emberhez méltó társadalom elképzelhetetlen. Egy országot csak akkor lehet kormányozni, ha a vezetők uralják a körülményeket, képesek az embereket általuk is elfogadott célok érdekében egyesíteni azzal, hogy reményt adnak nekik, de hogy ezt megtehessék, szembe kell szállni minden szemfényvesztéssel és illúziókba kergetéssel, véget vetve azoknak. Habena, Imperium, Coniunctio, Spes, Obsisto, Sepelio, H.I.C.S.O.S., vagyis HIKSZOSZ.

Horn Gyula (1994-1998)

Horn Gyula (1994-1998)

1994-ben elsöprő többséggel megnyerte az MSZP a választást. Horn Gyulát megválasztották miniszterelnöknek. A Horn-kormány működési idejére esik az ún. Bokros-csomag, 30% fölötti volt az infláció, ekkor írták alá a legtöbb kétoldalú alapszerződést, ill. folytatódott a privatizáció. 1998-ban elvesztette a választást a Fidesszel és vezetőjével, Orbán Viktorral szemben. 1996 és 2003 között a Szocialista Internacionálé kelet-európai alelnöke. Helyét Kovács László jelenlegi EU-bizottsági tag vette át. 2002-ben Medgyessy Péter akkori miniszterelnök kinevezte Horn Gyulát a miniszterelnök EU-különmegbízottjának. 2004-ben az MSZP Európai Parlamenti választási listájának 2. helyén volt, de még a szavazás előtt bejelentette, hogy nem vállalja a képviselőséget. 2005-ben bejelentette, hogy ha őt jelölnék köztársasági elnöknek, elvállalná a pozíciót. Szerepelt pártja ún. négyes listáján, de a kevés jelölés miatt visszalépett.

Horthy Politikai Rendszer

Horthy Politikai Rendszer

A forradalmak bukása után Magyarországon fokozatosan egy olyan új államberendezkedés alakult ki, amely számos elemét tekintve egészen 1944 tavaszáig, a német megszállás bekövetkeztéig fennmaradt. Ezt a mintegy negyedszázadnyi időszakot az utókor többnyire annak emblematikus személyiségéhez, Horthy Miklóshoz kapcsolja. A Horthy-rendszer egészének a megítélése 1945 után több évtizeden át nemcsak a történetírás, hanem a politikai élet szintjén is viták kereszttüzében állt. Ez a felfokozott érdeklődés jelentős részben járult hozzá a kötet létrejöttéhez, amely a korszak politikai berendezkedésének átfogó, összegző bemutatását tűzte ki célul. Mindez magában foglalja mindenekelőtt a főbb hatalmi szervek és intézmények vizsgálatát, az azok működési kereteit meghatározó törvények és egyéb jogszabályok ismertetését. Az intézményeken túlmenően kitér az azokat irányító elitcsoportok, a hatalmi viszonyok és ezzel összefüggésben a politikai eszmék és ideológiák bemutatására is. A kötet tehát nemcsak a szakembereknek, hanem mindazoknak szól, akik érdeklődnek a Horthy-korszak politikai élete, államberendezkedése iránt.

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
Jobbik Magyarországért Mozgalom

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Szándékaink és céljaink tiszták, programunk világos, hazánk tönkretételében sem az előző, sem a mai rendszerben nem vettünk részt. Mi nem akarunk mást, mint hogy egy élhető, büszke és szabad Magyarországon élhessünk, ahol az igazság, a rend és a szolidaritás hatja át a társadalmat. Ez ugyanis a mi hazánk, nekünk kell megvédeni, megművelni és belakni is. Magyarország ugyanis a magyaroké! Talán ezen célkitűzéseinkért támadnak bennünket olyan sokan. Örülünk, hogy Ön nem ül fel a megvezetésnek, és veszi a fáradtságot, hogy saját maga tájékozódjon. Ehhez kívánok sok sikert és bölcsességet! Tisztelettel: Vona Gábor a Jobbik elnöke

Késve utalta a fizetéseket a Csongrád Megyei Önk.

Késve utalta a fizetéseket a Csongrád Megyei Önk.

Bár a fedezet meg volt rá, egy gonoszul kitervelt politikai akció részeként késve utalta át intézményei dolgozóinak decemberi fizetését a Csongrád Megyei Önkormányzat - közölte Kozma József, a közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciójának vezetője szerdán Szegeden. Az államkincstár még az ünnepek előtt átutalta az önkormányzatnak a január eleji járandóságok fedezetét, a dolgozók ennek ellenére csak január 6-án kapták meg fizetésüket - mondta a politikus sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a pénz helyet minden alkalmazott egy névre szóló, december 21-i keltezésű levelet kapott, melyben a megyei fideszes vezetés a kormányt hibáztatta a fizetés csúszásával. A diktatúrák korszakát idézi, hogy a levelet az intézményi dolgozóknak egy listát aláírva, név szerint kellett átvenniük- közölte Kozma József.

Kína politikai rendszere

Kína politikai rendszere

A Kínai Népköztársaság olyan munkás-parasztszövetségen nyugvó szocialista ország, ahol népi demokratikus diktatúra érvényesül. A szocialista rendszer a Kínai Népköztársaság alaprendszere. Az alkotmány egy ország alaptörvénye. Ez általában kimondja egy ország társadalmi berendezkedését, az államrend alapelveit, az államszervek szervezeti és cselekvési alapelveit, az állampolgárok alapvető jogait és kötelezettségeit. Olyan ország is van, amelynek alkotmánya előírja a nemzeti zászló kinézetét, az állam címerének formáját és a fővárost, az uralkodó osztály egyéb fontos rendszereit, amelyek az állami élet minden területét érintik. Az alkotmány a legnagyobb joghatállyal rendelkezik, a többi törvény megalkotásának alapja. Egyetlen törvény és jogszabály sem ütközhet az alkotmányban foglaltakkal.

Kipróbálja magát a politikában egy ismert olasz fotós

Kipróbálja magát a politikában egy ismert olasz fotós

Politikai szerepre készül Oliviero Toscani ismert olasz fotós. A meghökkentő reklámfotóiról híres fényképész Marco Pannella Radikális Pártjának tagjaként akar részt venni a márciusra tervezett helyhatósági választásokon Toszkánában, ahol a közép-olaszországi régió elnöki posztjáért száll ringbe. "Toscani Toszkánáért" - hangzik a fotós választási szlogenje. Toscani sokkoló reklámkampányaival vált világszerte ismertté. Többek között a Benetton divatmárka számára készített munkáival szerzett magának hírnevet. Sok kritika érte, mivel a homoszexualitás, a rasszizmus és értelmi sérült emberek is szerepet kaptak képein. Nagy vihart kavart többek között egy újszülött csecsemőről, egy AIDS-betegről, vagy egy megölt jugoszláv katona véráztatta ruhájáról készített fotója.

Költségvetés

Költségvetés

A mostani szigorú költségvetési politika megőrzésével tartható lesz a 2010-es költségvetés - vélekedett tegnap Bajnai Gordon kormányfő a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél tett látogatása során. Bár e kijelentésével alapjában véve a Költségvetési Tanács is egyetért, tegnapi tájékoztatóján a testület elnöke, Kopits György arra figyelmeztetett: a többségi állami vállalatok tavalyi eredményét már el kell számolni a büdzsében.

Központi kampánytéma lehet a nyugdíj

Központi kampánytéma lehet a nyugdíj

Miközben a kormánypárt szerint a választások favoritjának tervei komoly aggodalomra adnak okot, addig a Fidesz vezetői hazugsággal vádolják vetélytársuk elnökét. A korai pengeváltás alapján borítékolható, hogy az idei választásokon központi kérdés lehet a nyugdíjak ügye, és a nagyobb politikai pártok nem riadnak vissza semmitől, hogy befolyásolják ezt a szavazói csoportot.

Hirdetés
Kubai jósok halált és politikai változást jósolnak

Kubai jósok halált és politikai változást jósolnak

A jövendőmondó papok szerint azonban a változásokon és a veszteségeken párbeszéddel felül lehet kerekedni, ennek lehetőségét pedig a hatalmon lévőknek kell megteremteniük. A papok, ismertebb nevükön a babalawók, államcsínyeket, a politikai rendszerben váratlanul bekövetkezett változásokat és többek között a 'magasabb kormánykörökben elkövetett árulást' jósoltak. A babalawók szerint utóbbira háború és katonai beavatkozás veszélyének idején kerül majd sor.

Lanyha az emberek választási kedve

Lanyha az emberek választási kedve

Egyelőre kevés hatása van a pártok választás előtti mozgolódásának, a részvételi hajlandóság egyelőre nem emelkedik, s az év fordulóján a politikai erőviszonyok sem igazán változtak. Ez derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből.

Magyar politikai fórum

Magyar politikai fórum

Oldalunkon nyomon követheti a leginkább ismert médiák legfrissebb politikai híreit egy helyen, jobb és baloldali szemszögből egyaránt. Megszólítjuk heti rendszerességgel a pártok képviselőit is, és interjú formájában vagy az olvasóink által küldött kérdésekre választ adva, kifejthetik véleményüket és álláspontjukat egy adott témáról vagy eseményről. Fontosnak tartjuk a független híradást, saját híreink és interjúink objektívek, pártfüggetlenek. Szembeszög elnevezésű menünkben, összehasonlítjuk egy adott témával kapcsolatos híreket minden párt álláspontjából, és egymással szembe helyezzük azokat, így teljes képet kapva az érintett témáról. A hét politikusa rovatunkban, mindig híres történelmi személyek életét mutatjuk be, akik jelentőset alkottak már a világ politikai életében.

Magyarország költségvetési világelső

Magyarország költségvetési világelső

A Magyarországot tavaly is a költségvetési politika egyik éllovasának nevező amerikai bankház újra hízelgő véleményt mondott a magyar kiigazításról. Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van az egész világon - áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken közölt elemzésében.

Magyarország továbbra is stabil demokrácia

Magyarország továbbra is stabil demokrácia

Magyarország továbbra is a stabil demokráciák közé tartozik, tavaly is a legjobb értékelést kapta a politikai, valamint a polgári jogok tiszteletben tartása terén a Freedom House értékelésében - az amerikai szervezet kedden tette közzé világjelentését. A washingtoni központú független kutatóintézet Magyarország 2009-es demokrácia-teljesítményét az előző két évhez hasonlóan a legmagasabb osztályzattal értékelte mindkét vonatkozásban, a politikai és a polgári jogok tekintetében (az 1-től 7-ig terjedő skálán ez 1-et jelent).

Mai magyar társadalom

Mai magyar társadalom

Civil társadalom: Aristoteles: a társdalom politikai létének egésze, Hegel és Marx: állam és civil társadalom elválik, Hankiss Elemér: 2. társadalom, 2. gazdaság, 2. nyilvánosság, 2. tudat. ma: az állampolgárok sajátos formális és informális csatornákon át tevékenykednek autonóm célokat követve, önmagukat közösséggé szervezve s öntevékenyen szolgálva saját és közösségeik érdekeit. A non-profit, nem állami és nem direkt politikai jellegű szerveződéseket tartalmazza, azaz olyan állampolgári tevékenységi szféra, amely kívül áll a hivatalos fórumokon.

Marketing: Gyurcsány és a szcientológia

Marketing: Gyurcsány és a szcientológia

Jól számoltak, akik közzétették a Heti válasz hasábjain a főbb szcientológusok listáját és sokat sejtető módon megjegyezték Piroska Gyula rubrikájában: a Gyurcsány által tulajdonolt egyik cég is tulajdonos volt Piroska mellett a Mecsek TV-ben. Ezzel látens módon bevitték a köztudatba: Gyurcsánynak köze van a szcientológiához! Jól számítottak, mondom, ezen rágódik most a blogok harmada, hogy ez a Gyurcsányi milyen szemét alak, szcientológus is, na tessék, szinte éreztük.

Média és politika (könyv)

Média és politika (könyv)

Miért nem szilárdult meg az 1989?1991-es rendszerváltások után a média szabadsága a kelet-középeurópai posztkommunista demokráciákban, köztük Magyarországon? Milyen eszközökkel igyekeznek a politikai és az üzleti elitek befolyásolni a médiát? Milyen defektusok jellemzik a régió országainak nyilvánosságát? Milyen hatást gyakorol az információtechnológiai forradalom a nyilvánosságra? Egyáltalán: mi lehet a szerepük a nyilvánosság intézményeinek egy demokratikus társadalomban? Hasznos vagy haszontalan fórumai-e a sokszor kárhoztatott kereskedelmi médiumok a társadalmi nyilvánosságnak? Az itt kötetbe szerkesztett, frissített és bővített formában közölt tanulmányok ezekre a kérdésekre keresnek választ. Egyúttal olyan médiapolitikai javaslatokat is megfogalmaznak, amelyek célja a nyilvánosság ? ezen keresztül pedig a demokrácia ? minőségének javítása.

Tuti menü