Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A rendőrség nem indít eljárást azzal a hallgatóval szemben, aki szerdán egy fegyvernek látszó tárggyal, mint utóbb kiderült, egy játék pisztollyal ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudom - Politika magazin
részletek »

A BME Star Wars sztorija - gólyabuli filmforgatás játékpisztollyal és valódi terrorelhárítókkal

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A BME Star Wars sztorija - gólyabuli filmforgatás játékpisztollyal és valódi terrorelhárítókkal
A BME Star Wars sztorija - gólyabuli filmforgatás játékpisztollyal és valódi terrorelhárítókkal
A rendőrség nem indít eljárást azzal a hallgatóval szemben, aki szerdán egy fegyvernek látszó tárggyal, mint utóbb kiderült, egy játék pisztollyal ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik előadására. Az egyetemet kiürítették, a fiatalt a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei fogták el. A Fidesz szerint a TEK a pécsi lövöldözés után jól járt el, az MSZP és a Jobbik viszont bírálta a TEK főigazgatóját.
Budapest, 2012. szeptember 12.


Szerda délelőtt kiürítették a BME-t, miután egy diák fürdőköpenyben ült be az egyik előadásra, majd fegyvert - mint utóbb kiderült játék pisztolyt - tett ki a padra.

Pokol György, a kar dékánja az MTI tudósítójának a rendőrségi akció után elmondta: már tartott az előadás, amikor a hallgató "furcsa öltözékében" beült a terembe. Mellette ülő két társa vette észre a "fegyvert". Szó nélkül kimentek az előadóból, hogy értesítsék az egyetem rendészetét. A dékán rendkívül súlyos fegyelmi ügynek minősítette az esetet.
Hirdetés

Hornyánszky Gábor, a vegyészmérnöki kar dékáni hivatalának vezetője elmondta: az intézményben éppen egyetemi napok vannak. A rendezvény honlapján elérhető információk szerint az eseménysorozaton egyebek mellett különböző zenei programok és kiállítások várják az érdeklődőket.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiatal férfit még a Műegyetem egyik termében elfogták a terrorelhárítók. "Teljesen élethűnek" tűnt a pisztoly - tette hozzá, és a padra tett fegyverről készült fotót telefonján meg is mutatta az újságíróknak. A fekete pisztoly egy Parabellumra hasonlított.

Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kora délután azt mondta: a 22 éves A. Ádám ellen garázdaság miatt indít eljárást a XI. kerületi rendőrség, amely lefoglalta a fekete, élet kioltására nem alkalmas, fegyvernek látszó tárgyat.

Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének vezetője az esti órákban tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a fiatal nem követett el bűncselekményt, a hallgatót tanúként hallgatták ki, majd hazaengedték.

Az eset további körülményeit a XI. kerületi rendőrkapitányság vizsgálja. Pap Judit hozzátette: a fiatal nagyon sajnálja a történteket, illetve - elmondása szerint - nem gondolta, hogy cselekedete ilyen lavinát indít majd el.

Szakács Attila igazságügyi fegyverszakértő elmondta: a lefoglalt fegyver nem minősül lőfegyvernek, megszerzéséhez és tartásához nem szükséges engedély, azonban külsőleg arra hasonlít, ezért "közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek" minősül.

Egyetemi hallgatók a sajtónak elmondták: a fiatalnál fénykard is volt, társaival Star Wars-féle filmjeleneteket forgattak a gólyabulira.

A Jobbik szerint Hajdu János, TEK vezetője szerdai "műegyetemi akciójával" újabb bizonyítékát adta alkalmatlanságának, és távoznia kell a szervezet éléről. Az MSZP gratulált a TEK vezetőjének, amiért szerda délelőtt "jelentős összegeket nem kímélve a Budapesti Műszaki Egyetemen elfogták Luke Skywalkert".

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az MSZP közleményére úgy reagált: súlyos felelőtlenség viccet csinálni az emberek biztonságából, elbizonytalanítani az embereket abban, hogy ha baj van, számíthatnak a rendőrség gyors és hatékony segítségére.

A történteket felidézve kifejtette: egy furcsa öltözetű diák fegyvernek látszó tárggyal bement egy tanterembe, ott riadalmat okozott, erre rendőrök és kommandósok kivonultak a helyszínre. Tették a dolgukat - mutatott rá Selmeczi Gabriella, aki szerint a pécsi lövöldözés után ez a minimum elvárható.

A TEK az MTI-hez este eljuttatott közleményében kiemelte: "tréfásnak, viccesnek beállítani a történteket több mint felelőtlenség". A TEK minden bejelentést komolyan vesz, nincs lehetősége és ideje mérlegelni olyan esetekben, amikor emberéletek lehetnek veszélyben - tették hozzá.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) biofizikai intézetében 2009. november 26-án Gere Ákos gyakorlati foglalkozáson vett részt. Közben kétszer is kiment a mosdóba. Másodszor fegyverrel tért vissza a terembe és lövöldözni kezdett. Megölte egy 19 éves csoporttársát, míg egy másik hallgatót, az oktatót és a teremből távozva egy takarítónőt súlyosan megsebesített. Ezután a közeli négyszáz ágyas klinika egyik emeleti teraszára ment, az épületből fél egy körül telefonon értesítette a rendőrséget arról, mit tett és hol van. Ott fogták el, lefoglalták a nála talált fegyvert, két tárat és negyvenegy lőszert.

A Pécsi Ítélőtábla előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében bűnösnek találta Gere Ákost. Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, Gere Ákos legkorábban 30 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

A budapesti ELTE egyik hallgatóját 2010 februárjában azért fogták el a rendőrök, mert csoporttársai felfigyeltek interneten közzétett gyűlölködő, iskolai lövöldözésekkel kapcsolatos írásaira. S. Ábelt 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolták meg. Előbb előzetes letartóztatásba került, majd átszállították a büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetébe (IMEI). A fiatalt 2011 novemberében helyezték szabadlábra. Ügyében még nem hozott ítéletet a bíróság.
- MTI -
Rendőrök állnak a kiürített Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete előtt 2012. szeptember 12-én. Az intézményt valószínűleg azért kellett kiüríteni, mert a diákok valódinak hittek egy játékpisztolyt, amely az egyik hallgatónál volt. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Egy játékpisztoly 2012. szeptember 12-én XI. kerületi rendőrkapitányságon, amellyel egy 22 éves hallgató beült a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik előadására. A rendőrség szerint a fiatal nem követett el bűncselekményt, a hallgatót tanúként hallgatták ki, majd hazaengedték. MTI Fotó: Mohai Balázs
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - star wars, bme, tek, jobbik, fidesz, mszp, pisztoly
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-13 11:50:49
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü