Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A fogyasztói árak márciusban 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, februárhoz képest pedig 0,3 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. - Politika magazin
részletek »

A KSH jelentése az inflációról és a londoni elemzők véleménye és jóslatai

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A KSH jelentése az inflációról és a londoni elemzők véleménye és jóslatai
A KSH jelentése az inflációról és a londoni elemzők véleménye és jóslatai
A fogyasztói árak márciusban 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, februárhoz képest pedig 0,3 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
London, 2013. április 11.
Londoni pénzügyi elemzők 2,5 százalék körüli éves inflációval számoltak.

A fogyasztói áremelkedés további jelentős lassulását mutatja az adat a januári 3,7, és a februári 2,8 százalékos éves infláció után.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy utoljára több mint 38 éve, 1974 szeptemberében volt hasonlóan alacsony szinten - akkor 2,1 százalékon - az éves infláció Magyarországon.

Márciusban mind a háztartási energiáért, mind a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni mint egy éve, míg legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Mináry Borbála elmondta, hogy az infláció további mérséklődése elsősorban bázishatásnak tudható be. Az élelmiszerek árának növekedése megállt, amit már a februári adatok is mutattak, majd márciusban a húsvéti akcióknak köszönhetően, csökkent a liszt, a cukor, a tojás és a csokoládé ára.
Hirdetés

A szakértő hozzáfűzte: havi összevetésben kismértékben - a februári 7,4, után további 0,2 százalékkal - csökkent a háztartási energia ára is, ami a rezsicsökkentés hatása.

A KSH adatai szerint a maginfláció havi 0,2 százalékosra lassult a februári 0,4 százalékról, míg éves szinten 3,4 százalékra csökkent a februári 3,6, és a januári 3,7 százalékról.

A nyugdíjas fogyasztóár-index 0,2 százalékkal emelkedett februárhoz képest, az előző év azonos időszakához képest pedig 2 százalékos drágulást jelez.

Egy hónap alatt az élelmiszerek ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség és gyümölcs) 2 százalékkal, a párizsi, kolbász 1,1 százalékkal drágult. Csökkent azonban a csokoládé, kakaó (4,5 százalék), a tojás (3,1 százalék), a liszt (1,3 százalék) és a cukor (0,8 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent a múlt hónapban.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, 0,8 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az átlagot meghaladó mértékben drágultak a szolgáltatások (0,6 százalék), míg a szeszes italok, dohányáruk áremelkedése az átlaggal megegyező volt. Az egyéb cikkek - ide tartoznak például a háztartási és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek - körében kisebb mértékű árnövekedés volt megfigyelhető (0,1 százalék), ezen belül a járműüzemanyagokért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A háztartási energiáért és a tartós fogyasztási cikkekért 0,2-0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal azelőtt.

Tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a liszt (14,7 százalék), az idényáras élelmiszerek (11,7 százalék), a sertészsiradék (11,1 százalék), a száraztészta (8,7 százalék) és az étolaj (6,2 százalék) ára. Csökkent viszont többek között a tojás (8 százalék), a cukor (6,9 százalék), a csokoládé, kakaó (5,8 százalék) és a tej (3,2 százalék) ára.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok és 19,6 százalékkal a dohányáruk ára.

A szolgáltatások 3,8 százalékos drágulásán belül a szemétszállítás 7,6, a helyi tömegközlekedés 5,4 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek árai átlag alatt, 1,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az üzemanyagok 0,3 százalékkal olcsóbbak voltak, mint tavaly márciusban, a gyógyszerek és gyógyáruk azonban 4,3, az újságok 6,9, a tanszerek pedig 5,9 százalékkal drágultak.

Árcsökkenés volt megfigyelhető a ruházkodási cikkek (0,4 százalék), a tartós fogyasztási cikkek (2,2 százalék) és a háztartási energia (8,1 százalék) esetében. A vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. márciushoz képest.

Az Európai Unió 27 tagországában 2013. februárban a fogyasztói árak - az előzetes harmonizált adatok szerint - átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012. februárban. A legkisebb áremelkedést Görögországban (0,1 százalék) és Portugáliában (0,2 százalék), a legnagyobbat Romániában (4,8 százalék) és Észtországban (4,0 százalék) mérték.

Londoni elemzők: szélesebb bázisú a vártnál a dezinfláció

A vártnál szélesebb bázisú dezinflációs folyamat magyarázza az előzetes várakozásoktól messze elmaradó márciusi magyarországi inflációs ütemet, amely lehetőséget teremthet akár arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áttérjen az alkalmankénti 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésekre, és 4 százalék alá csökkentse alapkamatát - vélekedtek a csütörtöki inflációs adatismertetés után londoni pénzügyi elemzők. A 4 százalék alatti MNB-alapkamat egyelőre azonban nem konszenzusos előrejelzés a Cityben.

A KSH bejelentése szerint a múlt hónapban 2,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak Magyarországon.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak elemzői 2,5-2,6 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra a februárban mért 2,8 százalék után.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői csütörtöki értékelésükben közölték: bár a fő meglepetést ismét az élelmiszerárak okozták, több más tényező is hozzájárult azonban az infláció meredek lassulásához, és így a dezinflációs folyamat széles bázisúvá vált.

A 4cast elemzői azzal számolnak, hogy a vártnál továbbra is enyhébb ívű magyarországi inflációs pálya, valamint a magyar gazdaság javuló kockázati mutatói hatására az MNB a 4,00-4,50 százalékos sávba csökkentheti alapkamatát a jelenlegi 5,00 százalékról.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzőrészlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértőinek értékelése szerint a jelenleg 5,00 százalékos MNB-alapkamat most már nagyon magas reálkamat-szintet jelent a teljes kosárra számolt inflációhoz és a maginflációhoz mérve is.

A ház elemzőinek véleménye szerint az ilyen gyorsan csökkenő infláció közepette "túl lassúnak tűnik" az MNB monetáris enyhítési üteme. Ennek alapján a Barclays londoni szakértői azt jósolták, hogy ebben a hónapban a magyar jegybank az eddigi, lépésenként 0,25 százalékpontos csökkentési ütem helyett 0,50 százalékkal 4,50 százalékra csökkenti alapkamatát, és májusban is ugyanilyen mértékű csökkentést hajt végre.

A Barclays elemzői közölték: felülvizsgálat előrejelzésük alapján azzal számolnak, hogy az MNB jelenlegi enyhítési ciklusa a 3,50 százalékos alapkamat elérésével fejeződik be az idei harmadik negyedévben.

Ennél óvatosabb prognózist adtak a csütörtöki inflációs adatokat kommentáló értékelésükben a Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői. A ház szakértői közölték: változatlanul még összesen 0,50 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést, és így 4,50 százalékig csökkenő alapkamatot várnak. Elismerték ugyanakkor, hogy az MNB hitelezés-ösztönző programjának általánosságban kedvező piaci fogadtatása, valamint a japán monetáris enyhítés és az eurójegybank kamatcsökkentésével kapcsolatos fokozott várakozás élénkítheti a magyar befektetési eszközök keresletét, és ez módot adhat további MNB-kamatcsökkentésekre.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a csütörtöki inflációs adatismertetés után közölték: eddigi várakozásukhoz képest két további, egyenként 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést iktattak be prognózisukba, és most már azt várják, hogy az idei harmadik negyedévben 4,00 százalékra csökken a magyar jegybank alapkamata.

A JP Morgan londoni elemzőinek eddigi előrejelzése az volt, hogy az MNB enyhítési ciklusa májusban, 4,50 százalékos kamatszinten befejeződik.

A cég közgazdászai 2,8 százalékról 2,5 százalékra módosították az idei egész évi átlagos magyarországi inflációra érvényes becslésüket, azzal a véleményükkel indokolva a felülvizsgálatot, hogy a 38 éves mélypontnak számító márciusi tizenkét havi inflációs adat a magyar gazdaság középtávú inflációs profiljának egészét alacsonyabbra helyezte.

A ház londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint az éves összevetésű inflációs ütem az idei év hátralévő részében az 1,9-2,9 százalékos sávban mozog, és 2014-ben is az MNB 3 százalékos célja alatt marad.

A JP Morgan szakértői azzal számolnak, hogy a magyarországi infláció ebben a hónapban éri el a mélypontot 1,9 százalékos tizenkét havi ütemmel - a cég eddig 2,2 százalékos mélypontot várt -, utána a május-júliusi időszakban 2,8 százalékra gyorsul, majd szeptemberre - a közszolgáltatási díjak további 10 százalékos csökkentésének hatására - valószínűleg ismét 2 százalék körüli ütemre lassul.

A ház az idei év végére 2,6 százalék körüli éves inflációt vár.

A JP Morgan londoni szakértőinek csütörtöki helyzetértékelése szerint az inflációs kilátások alapján az MNB akár 4,00 százalék alá is csökkenthetné alapkamatát. Az enyhítési ciklus egyetlen korlátja az, hogy a magyar jegybank valószínűsíthetően nem akarja negatív tartományba vinni a reálkamatot, ennek alapján az MNB-alapkamat lehetséges legalsó szintje jelenleg 3,50 százalék körül látszik - vélekedtek csütörtöki elemzésükben a JP Morgan londoni közgazdászai.

A ház elemzői szerint jórészt inkább a piaci kondíciók jelentette kockázatok indokolják az óvatosságot a monetáris enyhítéssel kapcsolatban. A JP Morgan szakértői e vonatkozásban azzal számolnak, hogy az alaptörvény vitatott módosításához kötődő kockázatok ismét növekedhetnek, emellett a cég bizonytalannak tartja, hogy Magyarország kikerül-e az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

A JP Morgan elemzői nem tartják kizártnak, hogy az Európai Bizottság őszre halasztja a döntést, ha a magyar konvergencia-program nem győzi meg az államháztartási kiigazítás fenntarthatóságáról.

Mindezek alapján a cég alapeseti előrejelzése az, hogy az idei harmadik negyedév végére a forint 305 forint/eurós árfolyamszintig gyengül vissza.
- MTI -
Az infláció alakulása Magyarországon, 1991-2013. január-március
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - ksh, infláció, jelentés, londoni elemzők
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-12 09:47:26
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü