Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egyre több érdeklődő, köztük újabb tüntetők és ellentüntetők érkeztek csütörtök kora délután a Lendvay utcába a Fidesz székháza elé. Nagyjából 100-150 ember van a helyszínen. Tudósításunk pe - Politika magazin
részletek »

Folytatják és újra kezdik: nő a tömeg a Fidesz Lendvay utcai székházánál - tüntetők és ellentüntetők gyülekeznek

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Folytatják és újra kezdik: nő a tömeg a Fidesz Lendvay utcai székházánál - tüntetők és ellentüntetők gyülekeznek
Folytatják és újra kezdik: nő a tömeg a Fidesz Lendvay utcai székházánál - tüntetők és ellentüntetők gyülekeznek
Egyre több érdeklődő, köztük újabb tüntetők és ellentüntetők érkeztek csütörtök kora délután a Lendvay utcába a Fidesz székháza elé. Nagyjából 100-150 ember van a helyszínen. Tudósításunk percről-percre folyamatos.
Budapest, 2013. március 7.
Előbb az önmagát civil szervezetnek nevező Egységfront Mozgalom néhány tagja jött egy "Minden hatalom a népé" feliratú kétrudas zászlóval. Ők egy "Az alaptörvény nem a nép alkotmánya" feliratú transzparenst feszítettek ki a kerítésre. Csatlakozni szerettek volna a reggel óta az udvaron demonstrálókhoz, de miután beszélgettek velük, abban egyeztek meg, hogy kint maradnak az utcán.

Nem sokkal később megjelentek az ellentüntetők is, akik egy nagyméretű fekete transzparenssel érkeztek, ennek szövege: "Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved".

A transzparensen jelenlegi vezető szocialista politikusok, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 választói mozgalom alapítója, Bokros Lajos EP-képviselő és Simor András volt jegybank-elnök, valamint Kádár János egykori kommunista diktátor fotója látható. A transzparensükkel előbb az utca közepén álltak meg, de onnan a rendőrök felterelték őket a járdára, így most a túlsó oldalról néznek farkasszemet a reggel óta a székház udvarán demonstrálókkal.
Hirdetés

Bencsik András, a békemenet egyik kezdeményezője Facebook oldalán arra kérte a menet szimpatizánsait, hogy ha tehetik, menjenek a Fidesz székházához, amelyet "nehezen definiálható alakok" törvénytelenül blokád alá vettek.

"Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni" - írta a Demokrata főszerkesztője. Szerinte arra van szükség, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a Fidesszel, ott legyenek és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben, és talán beszéljenek "az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó".

A Lendvay utcába egyébként folyamatosan érkeznek az emberek, egy részük a tüntetők pártján áll, míg másik részük a demonstrálókat szidja. A folyamatos szópárbajokat és a hangzavart tovább tetőzi, hogy a Fidesz-székház udvarát elfoglalók folyamatosan az "Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!" szlogent harsogják.

Két tüntető felmászott a székház földszinti erkélyére és kiült annak karzatára. Egyikőjük az összegyűltekhez szólt, míg a másik "Az alkotmány nem játék" transzparenst terített ki a terasz korlátjára.

Kósa: szerveződik a Bajnai-gárda

Egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította Kósa Lajos a budapesti Fidesz-székházba való betörést. Szerinte látható, hogy "szerveződik a Bajnai-gárda".

A Fidesz alelnöke csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a demokráciában az a szokás, hogy az érveinket elmondjuk, és ha kell, legális eszközökkel képviseljük azokat.

A demokrácia és az alkotmányosság ellen léptek fel azok, akik betörtek a székházába, mert a politikai vélemény kinyilvánításába nem fér bele az erőszak alkalmazása - vélekedett.

KDNP: törvényt szegve követelnek törvényességet a tüntetők

A kisebbik kormánypárt csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a tüntetők még a legalapvetőbb normákat sem tartják be, amikor egy demokratikus párt székházát megszállják.

Erőszakos viselkednek, kárt okoznak a tiltakozók - akárcsak néhány éve az MTV-székház ostromlói - fogalmaztak, hozzátéve: ezek a módszerek nincsenek a demokrácia eszköztárában, és nem is tekinthetők elfogadhatónak.

A KDNP tiltakozik minden olyan szervezett vagy spontánnak mondott akció ellen, amely másokat veszélyeztet vagy korlátoz - zárul a kisebbik kormánypárt állásfoglalása.

Bajnait vádolja a Fidesz a Lendvay utcában történtek miatt

A Fidesz felszólítja Bajnai Gordont, hogy "ne sumákoljon, hanem vállalja be", hogy ő áll a Lendvay utcai székházánál zajló tüntetés mögött - mondta Kocsis Máté.

A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: a csütörtöki események bebizonyították, hogy a Hallgatói Hálózat a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány ifjúsági tagozata, és Bajnai Gordon áll a csütörtöki "agresszív támadás" mögött is.

Kocsis Máté állításait azzal támasztotta alá, hogy a Lendvay utcai székház udvarán tüntetők között van Misetics Bálint, aki korábban az LMP lakásügyi szakértőjeként dolgozott, "most pedig Bajnai Gordon szervezőjének állt".

Emellett a "Fidesz munkatársainak beszámolója szerint a tüntetők között volt olyan, aki az okostelefonján kapta e-mailben az instrukciókat, és elmondása szerint a feladó az Együtt 2014-es email-címről küldte ezt" - mondta a kormánypárti politikus.

A Fidesz felszólítja Bajnai Gordont, hogy "ne heccelje tovább a fiatalokat, ne próbálja meg feldúlni ilyen agresszív módszerrel az ország demokratikus normáinak rendjét és ne akarjon ilyen erőszakos módszerrel politikai előnyre szert tenni", mert a magyar emberek nagy többsége nem kér ebből - jelentette ki Kocsis Máté.

Az Európai Néppárt Twitter-oldalán reagált az eseményre

Minden állampolgárnak joga van arra, hogy kinyilvánítsa véleményét, de békés és nyugodt módon - fogalmazott az európai kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő szervezet üzenetében.

Együtt 2014: nem szerveztük vagy bátorítottuk az akciót

Bajnai Gordonnak és az általa képviselt szervezeteknek nincs közük ahhoz, ami a Fidesz székházánál csütörtökön történt - közölte ismét az Együtt 2014 az MTI-nek küldött közleményében fideszes politikusok nyilatkozataira válaszul.

A választói mozgalom, amelynek Bajnai Gordon a társalapítója, azt írta: Magyarország egyre türelmetlenebbül követel változást, a változást akarók közül pedig egyre többen találják meg politikai közösségüket az Együtt 2014-ben. A választói mozgalom érti a székházfoglalók felháborodását és tenni akarását, de akciójukat nem szervezte, nem bátorította, arról tudomása nem volt - fűzték hozzá.

Közleményük szerint a mozgalom mögött álló választói összefogás a kormányt és a rossz politika korszakát erőszak nélkül, békés és demokratikus eszközökkel fogja leváltani.

Egyfelől nevetségesek, másfelől viszont rémisztőek azok az állítólagos bizonyítékok, amelyekkel Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a tüntetők és az Együtt 2014 közötti kapcsolatot igyekezett alátámasztani - fogalmaztak. "Így a koncepciós perek vádlói érvelnek csak" - írták.

Bezárták a Fidesz-székház kapuját

Bezárták a Fidesz-székház kapuját, így a tüntetők egy része bennrekedt az udvaron csütörtök késő délután. Az épület előtt rendőrök sorakoztak fel.

A kerítésen keresztül az MTI tudósítójának többen is azt mondták, hogy kinti társaiktól kaptak ételt és italt. Több társuk fenn áll a székház teraszán, ahová két nemzetiszínű zászlót, "Az alkotmány nem játék" feliratú transzparensüket és több papírlapot is kihelyeztek. Ezekre többek között azt festették, hogy "Foglalt", illetve "Demokráciát".

Az utcában folyamatos a hangzavar, a teraszon álló tüntetők hangosbemondón keresztül a Fidesz 1989-es programjából olvasnak fel részleteket, de elhangzott egy Babits-vers is.

Megszólalásaikat folyamatos kiabálással zavarják az egyre nagyobb létszámban gyülekező, túlnyomórészt az idősebb korosztályhoz tartozó ellendemonstrálók. Közülük többen arra szólították fel a tüntetőket, hogy demonstrálás helyett inkább dolgozzanak, illetve menjenek Moszkvába. Az ellentüntetők hangosan skandálva terroristáknak nevezték az épületfoglalókat.

Az épület előtti járdán felsorakoztak a rendőrök is, de a sorfalon szabad az átjárás, senkit nem tartóztatnak fel.

Rétvári: a KIM elítéli a Lendvay utcai erőszakos eseményeket

Az igazságügyi tárca elítéli a Lendvay utcánál csütörtökön történt erőszakos eseményeket - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.
A parlamenti államtitkár kiemelte: az alaptörvény a magyar embereké, és tiszteletben kell tartani mindenkinek a véleményét. Aki a jogállamiságot hirdeti, annak elsődleges kötelessége mások jogainak tiszteletben tartása - tette hozzá.

Mint mondta, Magyarországon a véleménynyilvánítás szabad, de az agresszió nem elfogadható. A jogállam sosem fér össze az erőszakkal. A demokrácia a vitára épül, és a viták nyomán kialakuló többségi álláspont mindenki által történő elfogadására - fejtette ki. Az erőszak nem erőt, hanem a megértés, a tolerancia hiányát mutatja - tette hozzá.

A történelemben sosem a demokraták eszköze volt az erőszak - emelte ki Rétvári Bence, aki rámutatott: a rendszerváltás óta eddig erőszak csak ott ütötte fel a fejét a tüntetéseken, ahol a szélsőjobb vagy szélsőbaloldal is jelen volt.

"Az erőszak nem megoldás, az erőszakban nem hiszünk" - fogalmazott a parlamenti államtitkár, aki megköszönte a rendőrség higgadt, nyugodt és szakszerű munkáját. Jól jelzi a korábbi évekhez képest a magyar jogállam megerősödését, hogy a rendőrség tüntetőkkel szembeni fellépése a 2006-os tömeges jogsértésekkel szemben most már teljes mértékben megfelel a jogállami követelményeknek - közölte.

Újabb erkélyre másztak fel a tüntetők

Hét tüntető mászott fel fél hétkor a Fidesz-székház Lendvay utcára néző másik földszinti erkélyére is, a tüntetők akcióját a rendőrök nem akadályozták meg.

A demonstrálók az erkélyről a Fidesz 1989-es programjából olvastak be részleteket hangosbemondón.

Az ellentüntetés résztvevői, akiknek néhány százas tábora az elmúlt órában többtucatnyival bővült, sípolással és hangos nemtetszéssel válaszolnak az erkélyen lévőknek.

Külügyminisztérium: az Amnesty International támogatja a tüntetőket

A Külügyminisztérium "értetlenül áll az előtt a tény előtt", hogy az Amnesty International (AI) "támogatja azt a csoportosulást, amely - civil szervezetként meghatározva magát, de pártpolitikai érdekeket szolgálva - (...) betört a Fidesz Magyar Polgári Szövetség székházába" - írta a tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Amnesty International: nincs közünk a demonstrációhoz

Az Amnesty Internationalnek (AI) semmi köze nincs a Fidesz Lendvay utcai székházánál zajló demonstrációhoz - mondta a szervezet kampánykoordinátora csütörtök este az MTI-nek.

Átol Dorottya arra reagálva közölte ezt, hogy a Külügyminisztérium korábbi közleményében úgy fogalmazott: "értetlenül áll az előtt a tény előtt", hogy az AI "támogatja azt a csoportosulást, amely - civil szervezetként meghatározva magát, de pártpolitikai érdekeket szolgálva - (...) betört a Fidesz Magyar Polgári Szövetség székházába".

Az emberi jogi szervezet koordinátor azt monda, hogy a demonstrációról csak a sajtóból értesültek, és nincs közük az eseményekhez. Az AI a szombati, bejelentett demonstrációt támogatja, amely az alaptörvény módosítása ellen szerveződött - tette hozzá.

A tüntetők elhagyták az épület udvarát

A tüntetők elhagyták a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarát csütörtök este - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A néhány száz demonstráló - rendőri sorfal mellett - a Rippl-Rónai utcán keresztül este fél 9 után az Andrássy útra tért rá. A hangosbeszélőt kezelők egyike előzőleg arra biztatta őket, hogy vonuljanak az Alkotmánybíróság épületéhez.

A résztvevők az úttesten, a külső sávban haladnak, és azt skandálják, hogy "Alkotmányt!, demokráciát, jogállamot!"
- MTI -
Folytatjuk
Tüntetők hatoltak be a FIDESZ székházba (AMATÖR FELVÉTEL)
Így hatoltak be a Fidesz-székház udvarára (AZ ORIGO.HU FELVÉTELE) "2013. 03. 07.
TÜNTETÉS a Fidesz-székház udvarán - Behatolás, igazoltatás, balhé (EXKLUZÍV) "2013.03.07."
Tüntetők és ellentüntetők a Fidesz székháza körül - 2013.03.07. HírTV
Demonstrálók transzparenseket tartanak a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarában, velük szemben egy ellentüntető (háttal) 2013. március 7-én. A civil résztvevők az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Demonstrálók a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházánál 2013. március 7-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - tüntetés, fidesz, székház, békemenet
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-07 15:57:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü