Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Jobbik eseti országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a trafikpályázat ügyében, az MSZP bűncselekmény gyanúját vetette fel, a DK Fidesz-brancsot emleget. A Fidesz szerint ez mind - Politika magazin
részletek »

Hétvégi trafikológia - Jobbik, MSZP, DK vélemény a trafikok pályázatáról és a kormánypárt reakciója

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hétvégi trafikológia - Jobbik, MSZP, DK vélemény a trafikok pályázatáról és a kormánypárt reakciója
Hétvégi trafikológia - Jobbik, MSZP, DK vélemény a trafikok pályázatáról és a kormánypárt reakciója
A Jobbik eseti országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a trafikpályázat ügyében, az MSZP bűncselekmény gyanúját vetette fel, a DK Fidesz-brancsot emleget. A Fidesz szerint ez mind hazugság.
Budapest, 2013. április 27.
A Jobbik vizsgálóbizottságot állítana fel a trafikpályázat ügyében
Az ellenzéki párt képviselője szerint bűncselekmény gyanúját veti fel, hogy bizonyos hírek szerint helyi fideszes vezetők dönthettek, illetve tehettek javaslatot arra, kik nyerjék meg az egyes pályázatokat. Közölte, más információk szerint sok helyen komoly pénzeket kellett fizetni egy-egy pályázat elnyeréséért, ez pedig szavai szerint a vesztegetés és a korrupció gyanúját veti fel.

Álláspontja szerint amikor ilyen hírek jelennek meg a médiában, akkor az ügyészségnek hivatalból kellene vizsgálatot indítania.

Szilágyi György azt mondta, azzal hogy a pályázatokat túlnyomórészt a komoly fideszes kapcsolatokkal rendelkező emberek nyerték meg, a nagyobbik kormányzó párt a nemzeti együttműködés rendszere helyett létrehozta a fideszes dohánybárók és dohányklánok rendszerét.
Hirdetés

Közölte, remélik, hogy ha a kormánynak, illetve a Fidesznek nincs takargatnivalója, akkor támogatni fogják az ügy kivizsgálását, és az eseti bizottság előtt meghallgathatják majd az érintetteket. Bejelentette azt is, hogy egy e-mail-címen várják azoknak a bejelentését, akiknek információjuk van az ügyben.

Felháborítónak nevezte továbbá, hogy Lázár János fideszes képviselő egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely szerint tíz százalékra emelnék a dohányértékesítés árrését a jelenlegi 3-4 százalékról. Ezzel kapcsolatban azt vetette fel, hogy a Fidesznek ez az elmúlt években miért nem jutott eszébe, csak most, amikor szavai szerint a fideszes potentátok, barátok, haverok, csatlósok vették át a dohányértékesítést.

Közölte, nem értenek egyet a másik törvénymódosító javaslattal sem, amely szerint azon az 1417 helyen, ahol nem volt érvényes pályázat, vagy nem adtak be pályázatot, és ahol a következő pályázaton sem lesz győztes, az állam bárkinek odaadhatja a koncessziós jogokat.

Szilágyi György a sajtótájékoztatón olyan fideszes politikust is név szerint említett, akinek az ismerősei, rokonai, szomszédjai nyerték meg a koncessziós jogokat, ez pedig véleménye szerint nem lehet véletlen.

Mesterházy: bűncselekmény gyanúját veti fel, ha fideszesek döntöttek a pályázatokról

Az MSZP elnöke szerint bűncselekmény gyanúját veti fel, ha igaz, hogy fideszes politikusok döntöttek a trafikpályázatokról. Mesterházy Attila szombati sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: hazugság, hogy MSZP-s politikusok pénzt kaptak volna Portik Tamástól.

A hvg.hu pénteken - fideszes forrásokra hivatkozva - írt arról: a kormánypárt helyi politikusai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton szemenszedett hazugságnak nevezte ezt.

Mesterházy Attila újságírói kérdésre azt mondta: ha igaz a hír, hogy a bíráló bizottság helyett fideszes politikusok, politikai testületek döntöttek a pályázatokról, az alighanem bűncselekmény, ezért is követelnek teljes nyilvánosságot a pályázatoknak, köztük a bírálatoknak, és sürgetik az eredmények érvénytelenítését.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július 1-jétől. Az eredményeket az ellenzék élesen bírálta, mert szerintük a pályázaton sok fideszes politikus és ismerősei érdekeltségei körébe tartozó, illetve Fidesz-közeli cég, vállalkozó győzött.

Szintén kérdésre az MSZP elnöke azt mondta: senki sem tudja igazolni, hogy MSZP-s politikusok pénzt kaptak volna Portik Tamástól, azért nem, mert nem történt ilyen. Az Energol Rt. korábbi ügyvezető igazgatója maga állította azt a Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával folytatott 2008-as beszélgetésekor, hogy személyesen vitt pénzt MSZP-s politikusoknak. Mesterházy Attila ezt hazugságnak nevezte.

Arról is beszélt, nem tudja megítélni, Laborc Sándor a szakmai szabályoknak megfelelően járt-e el, amikor találkozott Portikkal. Az viszont biztos - folytatta -, hogy az erről készült jegyzőkönyv "nagyon rosszul néz ki", és érthető, ha az emberek elszörnyülködnek azon, hogy a titkosszolgálatok vezetője ilyen stílusban beszélget egy bűnözővel.

Még a látszata sem elfogadható annak, hogy a titkosszolgálatokat bárki pártpolitikai célokra próbálja felhasználni - jelentette ki.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

DK: "a fideszes brancsok eluralták az országot"

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány a föld, az energiakereskedelem és a média után a dohánykereskedelmet is megszállta, "a fideszes brancsok eluralták az országot".

Varju László, a párt független országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: tudomása van arról, hogy például Tapolcán és a vele szomszédos Badacsonytomajban is ugyanaz a Fideszhez közeli nyomdaipari vállalkozás nyerte el a dohánytermékek árusításának jogát.

Emlékeztetett arra, hogy míg a termékek kereskedelmének joga az eredeti szabályozás szerint egy-egy trafik számára havonta nagyjából 300 ezer forintos eredményt hozott volna, addig egy, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János által beterjesztett módosító javaslat ezt megháromszorozná.

Mivel egy-egy érdekkör általában 6-10 trafikot szerzett meg, 2-3 millió forintos eredménnyel számolhatnak havonta - fűzte hozzá a képviselő, aki szerint nem írhatók alá a koncessziós szerződések, mivel egyértelműen látszik az állami korrupció.

Kijelentette: emiatt Lázár Jánosnak is le kell mondania.

Fidesz: hazugság, hogy helyi fideszesek döntöttek volna a trafikokról

Szemenszedett hazugságnak nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy helyi fideszesek döntöttek volna a trafikpályázatok ügyében.

Kocsis Máté szombati budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: korábban körülbelül 45 ezer vállalkozás foglalkozott dohánytermékek árusításával, az új rendszerben viszont alig több mint ötezren, és egyértelmű volt, hogy ez érdeksérelemmel jár majd.

"Nyilvánvalóan a multinacionális cégek lobbija, a dohánylobbi és a baloldali pártok állandó hisztériakeltő szándéka van az ügy mögött" - mondta a kormánypárti politikus, kijelentve, hogy a trafikpályázatok nyilvánosak voltak.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július elsejétől. Az eredményeket az ellenzék élesen bírálta, mert szerintük a pályázaton sok fideszes politikus és ismerősei érdekeltségei körébe tartozó, illetve Fidesz-közeli cég, vállalkozó győzött.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - trafik, pályázat, jobbik, fidesz, mszp, dk
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-29 10:11:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü