Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A költségvetési zárolás mellett, ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten. A megszorítások bejelentésére - Politika magazin
részletek »

Mai röphír hosszabban: a költségvetési zárolás, beruházások felfüggesztése és ellenzéki politikai reakciók

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mai röphír hosszabban: a költségvetési zárolás, beruházások felfüggesztése és ellenzéki politikai reakciók
Mai röphír hosszabban: a költségvetési zárolás, beruházások felfüggesztése és ellenzéki politikai reakciók
A költségvetési zárolás mellett, ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten. A megszorítások bejelentésére az ellenzéki pártok kritikai reagálásai egybegyűjtve.
Budapest, 2013. május 10.
A költségvetési zárolás mellett, ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

Ha ez nem lenne elegendő az Európai Bizottság számára, bevételnövelő intézkedésként a tranzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik - mondta Varga Mihály a kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében tett kormányzati lépéseket ismertette.

Kifejtette, a kormány több, már folyamatban lévő beruházást felfüggeszt vagy azokhoz más jellegű finanszírozási formát keres; a lépés érinti például a stadionépítéseket, valamint a Parlament és környékének megújítását.

Az Európai Bizottság nem számol a közszférában nominálisan stagnáló fizetésekkel, a hatékonyabb adóbeszedés hatásával, és azzal sem, hogy az önkormányzati szférában tavaly többlet alakult ki - mondta Varga Mihály azzal kapcsolatban, hogy miből adódik a különbség a kormány és Brüsszel államháztartási előrejelzései között.
Hirdetés


Tételes hatás 2013-2014-re

A magyar kormány a kormány.hu internetes portálon pénteken közzétette, hogy a túlzottdeficet-eljárás megszüntetése érdekében hozott egyenlegjavító intézkedéseknek tételesen mekkora hatása lesz 2013-2014-ben a költségvetés egyes elemeinél.

Az egyenlegjavító pénzügyi intézkedések összhatása 2013-ban 92,9 milliárd forintot, 2014-ben 172,9 milliárd forintot tesz ki.

Ebből a költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok zárolása mindkét évben 68,9-68,9 milliárd forintot, az állami vagyonnal kapcsolatos tételek zárolása évente 3 milliárd forintot jelent majd.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenlegjavulásának előírása 14,5-14,5 milliárd forint hatású, míg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére történő befizetés előírása évi 1,5 milliárd forintot ad majd.

A lépések további elemeként a kormánytól független költségvetési fejezetek tartalékképzésére, illetve a médiaszolgáltatás támogatásának mérséklésére 5-5 milliárd forintot írt elő a kabinet.

Csak 2014-re vonatkozó hatása lesz az egyes pénzbeli ellátások nominális összege szinten tartását előíró lépésnek 20 milliárd forint összegben.

Szintén 2014-re szóló intézkedés lesz az állami beruházások, felújítások forrásszerkezetének, megvalósítási ütemének módosítása, illetve az informatikai és infokommunikációs kiadások visszafogása, egyúttal a gazdasági társaságoknak szánt forrásjuttatás mérséklése; ezek együttes hatása 60 milliárd forintra rúg majd.

Varga Mihály a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: álláspontja szerint nem lesz szükség a különadók kulcsainak megemelésére, mert a magyar gazdaság idei teljesítménye igazolni fogja a kormány várakozásait, emellett pedig a kabinet kezelni tudja a tavaszi országjelentésben szereplő bizottsági kifogásokat. Utóbbira példaként említette a pénztárgépek adóhivatalhoz való bekötését, és az e-útdíj bevezetését, melyekkel már az idei második félévben számol a kormány.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy a kormány 2013-ra is 3 százalék alatti hiányt tervez, és álláspontja szerint intézkedések nélkül is teljesülni fog a GDP-arányosan 2,7 százalékos hiánycél az idén.

Kifejtette: önmagában a zárolás 2014-ben is elegendő lehet, ha a nagyobb gazdasági növekedés többletbevételt hoz a költségvetésnek. Ha ez mégsem így lesz, további intézkedések vannak a kormány "tarsolyában" - mondta Varga Mihály.

A zárolások elsősorban olyan tételeket érintenek, amelyek nem a gazdaság növekedését fogják vissza, hanem takarékosabb működésre ösztönzik az államháztartás minden szereplőjét - húzta alá a miniszter.

A kormány reményei szerint átmeneti zárolás érinteni fogja a minisztériumokat, az Alkotmánybíróságot, a bíróságokat, az Országgyűlést, valamint az állami alapokat, például a Munkaerőpiaci Alapot és a Nemzeti Kulturális Alapot - tette hozzá.

Giró-Szász András kormányszóvivő hozzáfűzte, hogy ez az intézkedés nem érinti sem a nyugdíjakat, sem a bérből és fizetésből élőket, sem pedig a szociális ellátásban részesülőket. Varga Mihály közölte: 17 olyan, az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó, szociális területen működő intézmény és alapítvány van - például a Magyar Vöröskereszt vagy a Rákellenes Liga - , amelyet nem érint a zárolás.

Varga Mihály az MTI kérdésére kifejtette: csak akkor folytatják a GDP 0,2 százalékának megfelelő kiadással járó idei kormányzati beruházásokat, ha azok csak és kizárólag az esetlegesen az állami vagyon értékesítéséből származó egyszeri bevétellel ellentételezve valósulnak meg.

A kormány elkötelezett, hogy megtegye az Európai Bizottság által szükségesnek ítélt lépéseket a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében - hangoztatta a miniszter.

Jobbik: a kormány tovább folytatja a megszorításokat

A Jobbik szerint a kormány a pénteken bejelentett intézkedésekkel az "EU diktátumainak engedve" tovább folytatja a megszorításokat. Erről Volner János az ellenzéki párt alelnöke beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Volner János szavai szerint a bejelentett intézkedések azt bizonyítják, hogy a kormány kizárólag a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartására koncentrál; a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyteremtésre azonban nem fordít figyelmet.

Emlékeztetett rá: a megszorítások miatt már eddig is rekordokat döntött a kórházak ki nem fizetett adóssága és az egészségügyi ellátás színvonala óriásit zuhant. Szerinte ugyanez mondható el a pénzkivonással sújtott oktatásról is. A jobbikos politikus úgy vélte: az intézmények költségvetéseinek tervezését tönkreteszi, hogy a kormány minden évben csak rendkívüli zárolásokkal volt képes biztosítani a költségvetés egyensúlyát.

Hozzátette azt is: az EU éppen akkor követel megszorítást, amikor válság van, noha "a közgazdásztársadalmon belül széles körű szakmai konszenzus van arról", hogy éppen ilyenkor kellene élénkíteni a gazdaságot, hogy ezzel fékezzék a válság hatását. A Jobbik szerint tehát az EU éppen az "ideálisnak tekintett" fiskális politika ellenkezőjére kényszeríti Magyarországot.

MSZP: Varga újabb megszorítást jelentett be

Az MSZP szerint a nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése már a negyedik Orbán Viktor miniszterelnök által megrendelt megszorító csomag.

Józsa István szocialista országgyűlési frakcióvezető-helyettes az MTI-hez eljuttatott közleményében így reagált Varga Mihály pénteki bejelentésére, amely szerint a költségvetési zárolás mellett, ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását a kormány.

"Három éve kormányoz kétharmaddal Orbán Viktor, de eddig csak elvenni tudott az emberektől" - írta közleményében Józsa István, hozzátéve: a Fidesz által a lakosságra kivetett terhek csak tovább növelik a szegénységet és a nyomort.

A politikus azt írta: a kormány gazdaságpolitikája hiteltelen, a befektetők pedig elkerülik Magyarországot. Úgy fogalmazott: "Orbán számára csak a lenyúlás a fontos". Bírálta a kormányt, mert szerinte ahelyett, hogy saját luxuskiadásait hagyná el, inkább további megszorításokra vonatkozó döntéseket hoz.

Az MSZP azt javasolja, hogy megszorítások helyett munkahelyeket kell teremteni és gazdasági növekedést elősegítő döntéseket kell hozni "a mutyipolitizálás helyett".

Együtt-PM: megszorító spirálban az ország

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási mozgalom szerint a nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése ismét azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány "embertelen és kegyetlen gazdaságpolitikája megszorító spirálba taszította" az országot. Erről Scheiring Gábor, a PM politikusa beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy a kormány összesen 92,9 milliárd forintot zárol a költségvetésben és ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását is.

A független képviselő szerint világosan kell látni, hogy nem a gazdasági kényszer, hanem az Orbán-kormány ideológiai választásai azok, amelyek ide juttatták a kormányt és az országot.

Hozzátette: a bejelentés azt jelenti, hogy jó eséllyel órházak, iskolák finanszírozására kevesebb jut majd, és ez a döntés a működőképességüket veszélyezteti.

Azt mondta, a TÁRKI előző napi jelentése megmutatta, hova juttatta a magyar társadalmat ez az "embertelen és kegyetlen gazdaságpolitika". Az elmúlt években a leggazdagabb 10 százalék jövedelmi helyzete javult, míg az alsó 10 százaléké romlott, és a szegénység jelentősen nőtt - fogalmazott Scheiring Gábor. Úgy folytatta: az elmúlt három évben Magyarországon az emberek elszegényedtek, és ma a társadalom majdnem fele szegénységben él; utóbbiak közel fele 25 év alatti. Meghaladja a 70 százalékot a szegénység az egykeresős családoknál, az általános iskolai végzettségűeknél, és 90 százalék feletti a roma társadalomban - sorolta.

Kérdésre azt mondta, a legfontosabb az lenne, hogy elzárják "a korrupciós csapokat", emellett olyan adórendszerre lenne szükség, aminek eredményeként a keresők 80 százaléka jobban járna.

LMP: a pazarlásból kell visszavenni!

Az LMP szerint a kormánynak az olyan "pazarló, flancoló" nagyberuházásokból kellene visszavennie, mint a stadionépítések és a Kossuth tér rekonstrukciója.

Vágó Gábor, a párt független országgyűlési képviselője beszélt erről pénteken az MTI-nek, arra reagálva, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a kormány összesen 92,9 milliárd forintot zárol a költségvetésben és ha szükséges, ezen felül felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az LMP egy hónapja már írásbeli kérdésben figyelmeztette Varga Mihályt, hogy elődje, Matolcsy György "dülöngélő kártyavárat" hagyott maga után és be kell foltozni a költségvetésen tátongó lyukakat.

Vágó Gábor szerint a kormánynak sem az oktatási, sem az egészségügyi kiadásokhoz nem szabad hozzányúlnia, hiszen mindkét rendszer a működésképtelenség határán mozog. Hangsúlyozta, a kabinetnek "flancoló" nagyberuházásaiból kellene visszavennie, különösen a stadion felújításokból és a Kossuth tér rekonstrukciójából.

Az LMP emellett azt javasolja, tegyék többkulcsossá a tranzakciós adót a teher igazságosabbá tétele érdekében, így ugyanis a nagy cégeknek többet kellene fizetniük a kis- és középvállalkozásoknál.

Fidesz: a baloldalnak mindenről a megszorítás jut eszébe

A baloldalnak mindenről a megszorítás jut az eszébe - így kommentálta a Fidesz szóvivője a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett pénzügyi intézkedésekről szóló ellenzéki kritikákat.

A kormány - a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében - összesen 92,9 milliárd forintot zárol a költségvetésben, és ha szükséges, felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását is.

Az MSZP szerint Varga Mihály újabb megszorítást jelentett be, az Együtt-PM pedig úgy fogalmazott: megszorító spirálban az ország.

A baloldali szervezeteknek, amelyek korábban együtt tették tönkre az országot, mindenről a megszorítás jut eszükbe, azt viszont elfelejtik, amit ők csináltak 2002 és 2010 között - reagált pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

A baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, csökkentette a gyes időtartamát, megemelte a gáz árát, ha pedig újra kormányra kerülnének, csökkentenék a bankadót, a minimálbért, és újra a külföldi érdekek oldalára állnának - mondta a kormánypárti politikus.

Zsigó Róbert emlékeztetett: a Fidesz elnöksége csütörtökön arra kérte a kormányt, uniós tárgyalásai során ne engedjen a brüsszeli nyomásnak, mert az Európai Unió visszaél a hatalmával.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető csütörtöki tájékoztatása szerint szó sem lehet a rezsicsökkentés visszavonásáról, a magánszemélyek és a kis- és középvállalkozások adóterheinek növeléséről, a nyugdíjak megadóztatásáról, a nyugdíjemelés eltörléséről, a családtámogatások csökkentéséről, valamint a gyermekek utáni adókedvezmények felülvizsgálatáról sem, és a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései mellett is kitart a kormányoldal.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - kormány, ellenzék, költségvetés, beruházások
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-10 15:59:38
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü