Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök tevékenységének közép- és kelet-európai öröksége egyszerre jelentős és ellentmondásos: kimondható, hogy amikben ő hitt, egész nemzetek történelmének - Politika magazin
részletek »

Mit adott Margaret Thatcher Kelet-Európának? - egy tekintélyes londoni bank főközgazdászának véleménye

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mit adott Margaret Thatcher Kelet-Európának? - egy tekintélyes londoni bank főközgazdászának véleménye
Mit adott Margaret Thatcher Kelet-Európának? - egy tekintélyes londoni bank főközgazdászának véleménye
Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök tevékenységének közép- és kelet-európai öröksége egyszerre jelentős és ellentmondásos: kimondható, hogy amikben ő hitt, egész nemzetek történelmének irányát módosították, ugyanakkor elképzeléseinek egy az egyben történő átvétele gazdasági károkat is okozott - írta a Financial Times felzárkózó térségi blogrovatában (beyondbrics) kedd este megjelent elemzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) főközgazdásza.
London, 2013. április 9.
Erik Berglöf szerint az előző nap 87 esztendősen elhunyt Thatcher a közép- és kelet-európai új demokráciák legtöbb gazdaságpolitikai döntéshozójára egyértelműen befolyással bírt. Csehszlovákia például betű szerint megfogadta tanácsát, és az állami cégeket úgy privatizálta, hogy részvényeiket szétosztogatta a lakosságnak.

Mások, köztük Magyarország, ugyancsak elfogadták a magántulajdon elvét, de stratégiai befektetőknek adták el az állami cégek ellenőrző részesedéseit.
Hirdetés

Ma már azonban nagyon csekély a különbség a közép-európai országok között vállalataik tulajdonlási és irányítási formái tekintetében - írta a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben alakult londoni nemzetközi bank főközgazdásza.

Berglöf szerint a Kelet-Európán belüli igazi választóvonal azon térségi országok között húzódik, amelyeknek volt, illetve nem volt reális kilátásuk az EU-csatlakozásra. Az EU-felvétel erőteljes reformösztönző hatást gyakorolt például Magyarországra és Csehországra, de a legdrámaibb módon ez Szlovákia esetében érvényesült. Szlovákia az átalakulás korai szakaszában még a lemaradók között volt, ám az a fenyegetés, hogy az EU-tagság késedelmet szenved, erőt adott a képzelőerővel megáldott szlovák reformereknek ahhoz, hogy felzárkóztassák hazájukat a szomszédos országokhoz, sőt bizonyos vonatkozásokban meg is előzzék őket - áll az EBRD vezető közgazdászának írásában.

A keletebbi térségekben azonban, ahol ugyancsak erőteljesen érvényesültek Margaret Thatcher elképzelései a magánszektor terjeszkedéséről és a privatizációról, de az EU-csatlakozás nem került napirendre, ugyanezek a gazdaságpolitikai folyamatok teljesen más hatást gyakoroltak: erős politikai befolyású bennfentesek ragadtak magukhoz vagyoneszközöket, és drámai módon nőttek a jövedelmi és vagyoni különbségek. "Oroszországban és Ukrajnában utazgatva annak idején gyakran megrázott (Thatcher) nézeteinek kritikátlan és betű szerinti értelmezése, amely figyelmen kívül hagyta a helyi intézményi összefüggések fontosságát" - fogalmaz kedd esti írásában Erik Berglöf.

Az EBRD főközgazdásza szerint ma is a magánszektor fejlesztése az elsődleges és leginkább kipróbált megközelítés az általános fejlődéssel kapcsolatban. Azok az országok azonban, amelyek a privatizációt önmagáért való célnak tekintették, és az államtól mint a múlt felduzzadt, korrupt örökségétől - annak átalakítása helyett - egyszerűen meg akartak szabadulni, nem a helyes megoldást választották. Az államot át kell alakítani, és bizonyos esetekben meg is kell erősíteni, hogy érvényesíteni tudja azokat az előírásokat, amelyekkel meg lehet akadályozni a monopóliumok és az oligarchikus struktúrák eluralkodását, és elő lehet segíteni az egyenlő esélyeket.

Margaret Thatcher - ugyanúgy, ahogy az EBRD - ezekért az elvekért állt ki - írja a londoni bank főközgazdásza.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Margaret Thatcher, Kelet-Európa, gazdaság
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-10 12:09:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü