Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A magyar kormány várja a negyedik alkotmánymódosítás európai bizottsági vizsgálatának befejezését, és azt követően készen áll a kérdések megvitatására - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este - Politika magazin
részletek »

Orbán Viktor Bilbaoban: Európának néha nem sikerül uralkodnia saját magán

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Orbán Viktor Bilbaoban: Európának néha nem sikerül uralkodnia saját magán
Orbán Viktor Bilbaoban: Európának néha nem sikerül uralkodnia saját magán
A magyar kormány várja a negyedik alkotmánymódosítás európai bizottsági vizsgálatának befejezését, és azt követően készen áll a kérdések megvitatására - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este Bilbaóban tartott sajtótájékoztatóján.
Bilbao, 2013. április 15.
A kétnapos spanyolországi látogatáson tartózkodó kormányfő emlékeztetett, hogy José Manuel Barroso európai bizottsági elnök jelezte, a testület szakértői még nem végeztek az alaptörvény módosításának jogi elemzésével.


"Megvárom, amíg elolvassák..., aztán majd beszélgetünk a konkrétumokról. Mi demokraták vagyunk, ezért hiszünk a tények és az érvek erejében" - mondta újságírói kérdésre Orbán Viktor, hozzátéve, hogy kormánya mindig és mindenkinek rendelkezésére áll a Magyarországgal összefüggő kérdések megvitatására.

Azt a felvetést, amely a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének - amely a tagállamok egyes jogainak felfüggesztéséről szól - Magyarországot érintő alkalmazására vonatkozott, rossz tréfának nevezte a miniszterelnök. Ezt olyan országokkal kapcsolatban szokták emlegetni, amelyek nem tartják tiszteletben a demokratikus alapértékeket - folytatta -, "de soha senki egyetlen példát sem tud felhozni erre Magyarországgal kapcsolatban".
Hirdetés

Azt persze tudomásul veszi a magyar kabinet, hogy az európai politika nemzetközi, folynak pártharcok, és Magyarországról is zajlik egy ilyen pártvita - mondta, jelezve, hogy ezt az európai politikai élet természetes részének tartja.

"El szoktam menni az Európai Parlamentbe, amikor kritizálnak bennünket. Az egy súlyos élmény... A tények nem játszanak fontos szerepet, vádaskodások vannak, érvelésre gyakran üvöltözés, ideológiai epeömlések, kidagadt nyaki ütőerekkel kiabálnak" - fogalmazta meg strasbourgi tapasztalatait, úgy vélekedve, hogy "Európának néha nem sikerül uralkodnia saját magán".

A miniszterelnök szerint azonban ha idén és jövőre is lesz egy látható gazdasági növekedés Magyarországon, csökken az államadósság, a munkanélküliség és a hiány, akkor "ezek az eredmények döntő érvek lesznek". Hozzátette azt is, hogy jövőre választások lesznek Magyarországon, és "a két dolog együtt, a választás meg a gazdasági eredmények megnyugtatják az európai közvéleményt". "Addig meg ki kell bírni" - mondta.

A magyar és spanyol újságíróknak tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor kifejtette azt is, hogy a siker kérdésével óvatosan kell bánni, de vannak eredményei Magyarországnak, mert például "sok ország esik bele a pénzügyi segélyprogramokba, de mi kiléptünk belőle". Hozzátette, hogy Magyarországon csökken az államadósság és a munkanélküliség mértéke, a költségvetés hiánya tavaly két százalék volt, a kormány méltányos közteherviselést vezetett be, és nemzetközi közmegegyezés alakult ki arról, hogy 2013-ban növekedni fog a magyar gazdaság.

"Azért értük el ezeket az eredményeket, mert a saját utunkat jártuk. Ebben érzek keresztény hangulatot is. A kereszténység egyik központi üzenete úgy hangzik: az igazságot nem lehet diktálni, csak hirdetni lehet. Mi most a magunk igazságát hirdetjük, a saját utunkat járjuk..., és reménykedünk abban, hogy egyre több és nagyobb tiszteletet kapunk" - mondta a miniszterelnök, aki a sajtótájékoztató után előadást tart a Katolikusok a közéletben elnevezésű konferencián Keresztény válasz az Európa előtt álló kihívásokra címmel.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - alkotmánymódosítás, orbán, bilbao, eu,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-16 13:43:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü