Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap még azt mondta, nincs végleges döntés az egyéni nyugdíjszámlákról. Az ellenzék sajtótájékoztatókat tartott tiltakozásuknak hangot adva. Rogán - Politika magazin
részletek »

Vihar az egyéni nyugdíjszámlák körül - az ellenzék ígéretet csavart ki

Politika Magazin. Mindennapjainkat ha tetszik, ha nem tetszik, meghatározza a politika, legyen az akár belpolitika, akár külpolitika. Érdemes tájékozottnak lenni, ebben segítünk tutira.
Politika magazin
Itt vagy: Politika magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Vihar az egyéni nyugdíjszámlák körül - az ellenzék ígéretet csavart ki
Vihar az egyéni nyugdíjszámlák körül - az ellenzék ígéretet csavart ki
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap még azt mondta, nincs végleges döntés az egyéni nyugdíjszámlákról. Az ellenzék sajtótájékoztatókat tartott tiltakozásuknak hangot adva. Rogán Antal Fidesz frakcióvezető utólag egyeztetett, s így már hétfőn elfogadták a törvényt, ígéretet téve arra, hogy a nyugdíjszámlákra még az idén átkerülnek az a korábbi magánynyugdíj-pénztári befizetések is.
2013. április 7. Varga Mihály: még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Varga Mihály arra az értesülésre reagálva, amely szerint úgy hozzák létre az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a számlákra csak az idén januártól befizetett összegeket vezetik rá, kifejtette: a rendszer még fejlesztés alatt van, még nincs végleges döntés.

A kormány olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni - fűzte hozzá, de úgy vélekedett, hogy nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ez a szakmai vita még nincs lezárva, mindenki elmondhatja az álláspontját.

Budapest, 2013. április 8.

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. Az elfogadott törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magánnyugdíj-pénztári befizetéseket is.

A kormánypárti politikus ezt azután közölte, hogy az ellenzék tiltakozott a törvényjavaslat miatt, mondván: annak értelmében az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlákra nem vezetik át a korábban felhalmozott megtakarításokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap azt mondta: még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, szerinte azonban nem indokolt a korábbi magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. Rogán Antal viszont hétfői bejelentése előtt - mint tudatta - egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihállyal is.
HirdetésHárom helyen változtatna a nyugdíjrendszeren a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) változtatásokat javasol a nyugdíjrendszerben és úgy értékeli, "újabb Orbán-hazugság lepleződött le" az egyéni számlák kapcsán.

Molnár Csaba DK-alelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: azt szeretnék, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradók kapjanak kárpótlást, az állami nyugdíjpillérbe átlépők számára pedig vezessék be az egyéni számlás rendszert, amelyben jóváírják minden korábbi megtakarításukat. A DK az állami rendszerbe átlépettek számára is megnyitná a visszalépés lehetőségét.

A független képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV egyik műsorában arról beszélt: egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amik nem teszik indokolttá a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírását.

Molnár Csaba szavai szerint egy "újabb óriási Orbán-hazugság lepleződött le", mert a kormány most beismerte, hogy 2010-ben és 2011-ben az egész országnak hazudtak, amikor elvették a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat. Amit a kabinet tesz, az egy nagyon súlyos politikai bűn, mert amit most "Orbán Viktor csinál, az nem más, mint törvénnyel elkövetett sikkasztás" - tette hozzá.

Bajnai: a kormány felélte a magánnyugdíjvagyont

A magyar kormány elvette és felélte 3 millió ember nyugdíjpénztári megtakarításait, és ezt most letagadja - mondta Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője egy budapesti üzleti fórumon, hétfőn.

A parlament elé beterjesztett javaslatra utalva úgy fogalmazott: a kormány szűk három éve azt ígérte, hogy az egyéni nyugdíjszámlákon megjelenik, hogy kinek mennyi magánnyugdíj-pénztári vagyona volt. "A szavahihetőség hiánya mára ténnyé vált" - tette hozzá.

Bajnai Gordon szerint a kormány 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyont vett el, ami "egy évig befedte azt a költségvetési hiányt, amit jelentős részben a kormány maga okozott". A kormány a vagyon felét nem adósságcsökkentésre, hanem a hiány finanszírozására fordította - tette hozzá.

A korábban is hangoztatott gondolatmenetet megismételve úgy vélte: néhány év múlva másfél havi nyugdíj fog hiányozni a rendszerből, és az Országgyűlés előtt álló intézkedés jelzi, hogy - a kormány által korábban hangoztatottal ellentétben - nincs állami garancia a kifizetésre.

PM: a kormány végleg rátette a kezét a nyugdíj-megtakarításokra

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint az Orbán-kormány "két és fél éve hazudozik" a nyugdíjakról, mára már kiderült, hogy végleg rátették a kezüket a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokra - jelentette ki hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

A PM társelnöke úgy fogalmazott: amikor a magán-nyugdíjpénztári rendszer államosítása napirenden volt a kabinet megígérte, hogy az ottani megtakarításokat átvezetik az állami számlákra. Hozzátette: most kiderült, hogy hogy a háromezer milliárd forintot "véglegesen meg is fújták", amivel veszélybe sodorták a ma harmicas-negyvenes éveikben járók nyugdíjait.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség szerint ez egyértelműen megmutatja, hogy ma semmi nincs biztonságban Magyarországon, sem a szabadságjogok, sem a megtakarítások - mondta a független képviselő.

Kérdésre válaszolva közölte, azt várják, hogy a "lenyúlt" pénzt egy az egyben vezessék át az egyéni számlákra.

MSZP: a kormány becsapta, meglopta a korábbi magánpénztártagokat

Az MSZP értékelése szerint a kormány becsapta és meglopta a korábbi magánnyugdíjpénztár-tagokat, mivel az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlákra nem vezeti át a korábban felhalmozott megtakarításokat.

Ezt Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese mondta hétfőn sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: a parlament délutánra várható döntésével - minden korábbi kormányzati ígérettel, köztük egy elfogadott parlamenti határozati javaslattal szemben - "nullaforintos" egyéni nyugdíjszámlák jönnek létre.

Az MSZP-s politikus azt mondta: ezzel bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány megvezette és meglopta azokat a korábbi magánnyugdíjpénztár-tagokat, akik visszaléptek az állami rendszerbe, abban a tudatban, hogy korábbi megtakarításaikat jóváírják.

Józsa István hozzátette: a kormány az államadósság csökkentésének szándékával indokolta a magánnyugdíj-pénztári vagyon állami kezelésbe vételét, az államadósság azonban nem csökkent, a kormány a csaknem háromezer milliárd forint egy részét "eltőzsdézte", részvényvásárlásokra fordította.

Orbán Viktornak ki kellene állnia az emberek elé, meg kellene mondania, hová lett a pénz, be kellene ismernie nekik, hogy nem kapják vissza megtakarításaikat, mert a kormány felélte őket - fogalmazott.

Az MSZP, ha kormányra jut, el fogja számoltatni a Fideszt hárommillió ember átveréséért, vagyonuk "elsinkófálásáért" - jelentette ki, megjegyezve: a pénz visszapótlására ugyan nincs mód, az egyéni számlákat viszont korrektül fogják vezetni, hogy "mindenki tudja, mennyivel tartozik neki az állam".

Jobbik: az egyéni nyugdíjszámláknak ebben a formában nincs jelentősége

A Jobbik szerint az egyéni nyugdíjszámláknak a jelenleg tervezett formában történő bevezetésének nincs jelentősége, hiszen azok nem lesznek képesek fedezni a nyugdíjakat - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt alelnöke.

Sneider Tamás közölte: az eddig megismert kormányzati szándék szerint csak a munkavállaló által befizetett 10 százalékos nyugdíjjárulék kerülne az egyéni számlákra, de ez az összeg a várható nyugdíj mindössze egyharmadát teszi ki.

Hangsúlyozta: azzal, hogy a korábban az állam által "lenyúlt" 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyont nem vezetik át az egyéni számlákra - mint ahogyan arra a kormány korábban ígéretet tett - csak 40-45 év múlva kaphatnak erről a számláról kifizetést, a most még aktív, fiatal dolgozók.

A Jobbik szerint az lenne a helyes, ha fokozatosan - évek alatt - mindenkinek felvezetnék a már befizetett nyugdíjjárulékait a számlájára és így mindenki tudhatná, hogy mekkora összeget halmozott fel.

Rogán: jóváírják az egyéni számlán a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

Még az idén jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, az Országgyűlés a nap folyamán dönt az egyéni számlák elindításáról az állami nyugdíjrendszerben. A politikus ezt nevezte az első lépésnek, vagyis hogy a 2013. január 1-je utáni befizetések alapján működni fog az egyéni folyószámlák rendszere az állami nyugdíjbiztosításon belül.

Rogán Antal ugyanakkor hangsúlyozta: egy adategyeztetést követően legkésőbb az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az államnak visszautalt befizetéseket is. Adategyeztetésre egyrészt azért van szükség - magyarázta -, mert nem mindenkinél egyértelműek a 2013 előtt keletkezett adatok, másrészt nem mindenki lépett be a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe, így az ő esetüket is rendezni kell, mert őket sem érheti kár.

Ha mindez meglesz, el kell dönteni, hogy az egyéni számlán szereplő befizetéseket milyen formában veszik majd figyelembe a nyugdíj számításakor, azaz "dönteni kell a jövő nyugdíjrendszerének az alapjairól" - ismertette az átalakítás harmadik lépését a frakcióvezető, aki azt nem tudta megmondani, hogy ez megtörténik-e még a mostani parlamenti ciklusban.

Az ellenzéki bírálatok közül Rogán Antal különösen furcsának nevezte Bajnai Gordon volt miniszterelnök kritikáját, aki "nem gondoskodott arról, hogy azok az emberek, akik visszakerültek a társadalombiztosítási rendszerbe, és korábban magán-nyugdíjpénztári tagok voltak, azoknak a megtakarításait a nyugdíjukban bármilyen formában jóváírják".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában arról beszélt, egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amelyek nem teszik indokolttá a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírását. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre azt mondta: nem látta a nyilatkozatot, és nem ismeri a kontextust sem. Rogán Antal jelezte ugyanakkor, hogy sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihállyal is lefolytatta a szükséges egyeztetéseket.

2013. április 9. Most érkezett Fidesz-reakció

Fidesz: ha a baloldalon múlik, ma nincs nyugdíj

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Rogán Antal frakcióvezető hétfői szavait, vagyis hogy az idén két lépésben jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

"Szemben a baloldallal, amely mind a jelenlegi, mind a jövendő nyugdíjasok ellátását - a külföldi kézben lévő magánnyugdíjpénztárak érdekeit szem előtt tartva - veszélybe sodorta, a Fidesz fenntartható és működőképes nyugdíjrendszert alakított ki" - írta a kormánypárt.

Hozzátették, a baloldal a kormányzása alatt a 2008-ban induló nyugdíjak összegét nyolc százalékkal csökkentette, egyhavi nyugdíjat vett el az idősektől, vagyis "a válság kellős közepén magukra hagyta a nyugdíjasokat". Mint fogalmaztak, ha a Fidesz nem lépett volna közbe, ma havi 16 ezer forintos nyugdíjadót kellene fizetnie egy átlagnyugdíjasnak, és összeomlott volna az állami nyugdíjrendszer. A Fidesz-kormány mindemellett növelni is tudta a nyugdíjak összegét - zárták közleményüket.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - nyugdíj, magánnyugdíj, számla
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-09 12:48:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü